w którym świetnie sprawdzi
się każdy owoc.
Chciałabym tym razem zwrócić
Waszą uwagę na borówkę amerykańską.
Polska jest jednym z największych
producentów tego wspaniałego owocu
na świecie i w Europie.
Pyszna, słodka, zawierająca
bardzo dużą ilość luteiny.
Warto je wdrożyć do swojej diety.
Tarta to idealny sposób, aby się nimi raczyć.
się każdy owoc.
Chciałabym tym razem zwrócić
Waszą uwagę na borówkę amerykańską.
Polska jest jednym z największych
producentów tego wspaniałego owocu
na świecie i w Europie.
Pyszna, słodka, zawierająca
bardzo dużą ilość luteiny.
Warto je wdrożyć do swojej diety.
Tarta to idealny sposób, aby się nimi raczyć.
Polecam!
Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej (tortowej),
- 130g masła,
- 70g pudru cukru,
- 1 żółtko.
Masa:
- 330ml śmietanki UHT 18%,
- 80g cukru,
- 32g (2 małe opakowania) cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 125g borówek.
Przygotowanie:
Mąkę
przesiać przez sitko.
Dodać chłodne masło, puder cukier
oraz żółtko.
Wszystko szybko, energicznie zagnieść.
Kiedy powstanie kształtna kulka
i składniki połączą się,
tworząc ciasto, wyklejamy nim foremkę
uprzednio wysmarowaną masłem.
Następnie ciasto nakłuwamy widelcem.
Dodać chłodne masło, puder cukier
oraz żółtko.
Wszystko szybko, energicznie zagnieść.
Kiedy powstanie kształtna kulka
i składniki połączą się,
tworząc ciasto, wyklejamy nim foremkę
uprzednio wysmarowaną masłem.
Następnie ciasto nakłuwamy widelcem.
Przykrywamy papierem
do pieczenia i obciążamy,
np.
fasolą (ja obciążam naczyniem żaroodpornym).
Tak przygotowaną foremkę wkładamy
Tak przygotowaną foremkę wkładamy
do piekarnika rozgrzanego
do 200 stopni, grzanie: góra- dół
do 200 stopni, grzanie: góra- dół
na ok. 20 minut.
W tym czasie
przygotowujemy masę
do naszej tarty.
Do miseczki wbijamy jajka,
wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy.
Wszystko łączymy za pomocą trzepaczki.
Kolejnym składnikiem
jest mąka oraz śmietanka.
jest mąka oraz śmietanka.
Po 20 minutach wyciągamy blaszkę z ciastem
z
piekarnika, ściągamy z niej papier
do pieczenia wraz z fasolą.
Na podpieczone ciasto
wylewamy masę
śmietankowo-jajeczną i układamy borówki.
Ciasto znów
wkładamy
do piekarnika,
tym razem na ok. 35 minut
tym razem na ok. 35 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz