niedziela, 13 października 2019

Placki z dyni

Jesień kojarzy mi się z dynią.
Z tego warzywa
można przyrządzić
wiele wspaniałych dań.
Tym razem
chcę Wam pokazać,
jak zrobić
przepyszne, złociste
placuszki dyniowe.
Przygotowuje
się je bardzo szybko.
Dziś zaprezentuję
je w wytrawnej wersji.
Rewelacyjnie smakują
również na słodko,
posypane cukrem. 
Zapraszam
Was do obejrzenia filmiku.
Polecam!



Składniki.
  • 1 kg obranej dyni, 
  • 1 mała cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 150 g mąki tortowej, 
  • 4 jajka, 
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki czarnego,     mielonego pieprzu,
  • olej rzepakowy,
  • grecki jogurt naturalny,
  • natka pietruszki.




Przygotowanie: 
Krok 1. Dynię obrać ze skórki i pestek. 
Krok 2. Zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. 
Krok 3. Cebulę oraz czosnek obrać z łupinek. 
Krok 4. Pokroić je w drobną kosteczkę. 
Krok 5. Po czym dodać do startej dyni. 
Krok 6. Jajka dobrze umyć. 
Krok 7. Wbić je do naczynia. 
Krok 8. Roztrzepać widelcem. 
Krok 9. Dynię wraz z cebulą oraz czosnkiem doprawić solą, a także pieprzem. 
Krok 10. Do warzyw wsypać mąkę i wlać jajka. 
Krok 11. Masę dokładnie wymieszać. 
Krok 12. Na patelnię wlać olej (ok. 6 łyżek). 
Krok 13. Gdy zacznie skwierczeć,
na patelni za pomocą łyżki
umieszczać masę dyniową
i formować z niej placuszki. 
Krok 14. Smażyć ok. 3 minut z każdej strony. 
Krok 15. Kiedy osiągną złocisty kolor,
zdjąć je z patelni,
a następnie przełożyć
na talerz wyłożony
ręcznikiem papierowym,
aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 
Krok 16. Przed podaniem
polać je jogurtem naturalnym
i posypać natką pietruszki. 






Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz