Jesień kojarzy mi się z dynią.
Z tego warzywa
można przyrządzić
wiele wspaniałych dań.
można przyrządzić
wiele wspaniałych dań.
Tym razem
chcę Wam pokazać,
jak zrobić
przepyszne, złociste
placuszki dyniowe.
Przygotowuje
się je bardzo szybko.
Dziś zaprezentuję
je w wytrawnej wersji.
Rewelacyjnie smakują
również na słodko,
posypane cukrem.
chcę Wam pokazać,
jak zrobić
przepyszne, złociste
placuszki dyniowe.
Przygotowuje
się je bardzo szybko.
Dziś zaprezentuję
je w wytrawnej wersji.
Rewelacyjnie smakują
również na słodko,
posypane cukrem.
Zapraszam
Was do obejrzenia filmiku.
Was do obejrzenia filmiku.
- 1 kg obranej dyni,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g mąki tortowej,
- 4 jajka,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu,
- olej rzepakowy,
- grecki jogurt naturalny,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Krok 1. Dynię obrać ze skórki i pestek.
Krok 2. Zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach.
Krok 3. Cebulę oraz czosnek obrać z łupinek.
Krok 4. Pokroić je w drobną kosteczkę.
Krok 5. Po czym dodać do startej dyni.
Krok 6. Jajka dobrze umyć.
Krok 7. Wbić je do naczynia.
Krok 8. Roztrzepać widelcem.
Krok 9. Dynię wraz z cebulą oraz czosnkiem doprawić solą, a także pieprzem.
Krok 10. Do warzyw wsypać mąkę i wlać jajka.
Krok 11. Masę dokładnie wymieszać.
Krok 12. Na patelnię wlać olej (ok. 6 łyżek).
Krok 13. Gdy zacznie skwierczeć,
na patelni za pomocą łyżki
umieszczać masę dyniową
i formować z niej placuszki.
Krok 14. Smażyć ok. 3 minut z każdej strony.
Krok 15. Kiedy osiągną złocisty kolor,
zdjąć
je z patelni,
a następnie przełożyć
na talerz wyłożony
ręcznikiem papierowym,
aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Krok 16. Przed podaniem
a następnie przełożyć
na talerz wyłożony
ręcznikiem papierowym,
aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Krok 16. Przed podaniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz