czwartek, 6 października 2016

Naleśniki
z jabłkami

Polecam Wam przepis
na moje naleśniki z jabłkami.
To świetny deser dla dzieci i dorosłych.
Posypane cukrem oraz cukrem wanilinowym
smakują przepysznie.
Uwierzcie mi, że naleśniki  z tego ciasta
naprawdę się udają, nie przywierają do patelni,
nie trzeba wielkiego trudu,
aby je przełożyć na drugą stronę.
Jeśli jesteś zapracowanym rodzicem
lub po prostu lubisz naleśniki,
ten przepis jest dla Ciebie.
Polecam!


Składniki:

  • 9 jaj,
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 3,5 szklanki mleka;                użyłam z Gostynia,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 jabłka,
  • szczypta soli.


Przygotowanie:
Jajka umyć, wbić do naczynia,









roztrzepać za pomocą trzepaczki.










Do jajek wlać mleko oraz wodę gazowaną.









Stale mieszając, stopniowo dodawać mąkę.







Kiedy składniki będą już połączone,
do ciasta wlać rozpuszczone masło
oraz uprzednio obrane i pokrojone
w cienkie plasterki jabłka.
























Całość wymieszać i doprawić solą.









Na patelnię wlać olej (do aplikacji oleju
używam pędzelka sylikonowego,
wówczas zużycie tłuszczu znacząco maleje).
Kiedy będzie gorący, wlać ciasto,
a następnie poruszać patelnią,
aby równomiernie się rozlało.












Po ok. 1 minuta należy delikatnie podważyć
brzeg naleśnika. Jeśli ładnie odchodzi
od patelni, przewrócić go na drugą stronę,











smażyć również ok. 1 minuty.
Naleśniki podawać gorące,
posypane cukrem
oraz cukrem wanilinowym.

  














Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz