niedziela, 10 lutego 2019

Ślimaczki
z
ciasta francuskiego nadziewane szynką
i
serem


Pyszne, złociste, chrupiące,
a zarazem mięciutkie i ciągnące w środku
ślimaczki z ciasta francuskiego
z szynką oraz dwoma rodzajami sera.
Przygotowuję je zazwyczaj
na spotkania z przyjaciółmi.
Zapewniam Was, że bardzo szybko
znikają z talerza.
Polecam!


  





Składniki:
  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 (150g) serek śmietankowy: użyłam Łaciaty z Mlekovity,
  • 150g sera żółtego; użyłam Salami,
  • 150g szynki w plastrach;      użyłam filetu z kurczaka.


Przygotowanie:
Krok 1. Ciasto francuskie wypakować z foli.

Krok 2. Rozwinąć je z rulonu.

Krok 3. Całą jego powierzchnię
posmarować serkiem śmietankowym.
    
Krok 4. Na śmietankowej warstwie
umieścić plastry szynki.

Krok 5. Wędlinę posypać startym
na dużych oczkach żółtym serem.

Krok 6. Ciasto zwinąć w rulon, tworząc roladę
(przy tej czynności bardzo przydaje się papier,
w który zawinięte było ciasto).

Krok 7. Powstały wałeczek pociąć
na ok. 1,5 cm plastry.

Krok 8. Potem ułożyć je w kilkucentymetrowych
odstępach na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia.

Krok 9. Blachę wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 200 stopni,
grzanie: góra- dół na 20 minut
(środkowa półka).

Krok 10. Kiedy ślimaczki osiągną złoty kolor
i zwiększą swoją objętość,
są gotowe do jedzenia.
Najlepiej smakują na ciepło. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz