Pyszne,
złociste, chrupiące,
a zarazem mięciutkie i ciągnące w środku
ślimaczki z
ciasta francuskiego
z szynką oraz dwoma rodzajami sera.
Przygotowuję je
zazwyczaj
na spotkania z przyjaciółmi.
Zapewniam Was, że bardzo szybko
znikają
z talerza.
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 1 (150g) serek śmietankowy: użyłam Łaciaty z Mlekovity,
- 150g sera żółtego; użyłam Salami,
- 150g szynki w plastrach; użyłam filetu z kurczaka.
Przygotowanie:
Krok 1. Ciasto francuskie wypakować z foli.
Krok 2. Rozwinąć je z rulonu.
Krok 3. Całą jego powierzchnię
posmarować
serkiem śmietankowym.
Krok 4. Na śmietankowej warstwie
umieścić
plastry szynki.
Krok 5. Wędlinę posypać startym
na dużych
oczkach żółtym serem.
Krok 6. Ciasto zwinąć w rulon, tworząc roladę
(przy tej czynności bardzo przydaje się papier,
w który zawinięte było
ciasto).
Krok 7. Powstały wałeczek pociąć
na ok. 1,5
cm plastry.
Krok 8. Potem ułożyć je w kilkucentymetrowych
odstępach na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia.
Krok 9. Blachę wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 200 stopni,
grzanie: góra- dół na 20 minut
(środkowa półka).
Krok 10. Kiedy ślimaczki osiągną złoty kolor
i zwiększą swoją objętość,
są gotowe do jedzenia.
Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz