poniedziałek, 23 lipca 2018

Makaron
ze szpinakiem
i kurczakiem

Pyszny, sycący, kremowy,
szybki w przygotowaniu,
a przede wszystkim zdrowy,
ponieważ jego główny składnik
stanowi szpinak.
Zadowoli podniebienia smakoszy,
jak i tych, którzy określają się mianem
totalnych przeciwników szpinaku.
To niedoceniane przez wielu z nas warzywo
jest prawdziwą kopalnią witamin
K, C, E, B1 ,B2, B6 i PP
oraz beta karotenu i kwasu foliowego.
Zawiera również składniki mineralne, takie jak:
wapń, magnez, fosfor, żelazo,
miedź, potas, jod, cynk i mangan.
Wykazuje działanie antynowotworowe,
albowiem posiada wysoką zawartość prowitaminy A
oraz luteiny, które są silnymi antyoksydantami.
Może też korzystnie wpływać
na leczenie zwyrodnienia siatkówki oka.
Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Dlatego watro go wykorzystywać
jako dodatek do wielu potraw.
Polecam!



 Składniki:

  • 500 g makaronu rurki (pene),
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 250 ml śmietanki  UHT 30 %,
  • 150 g sera żółtego użyłam Goudy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 czubata łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • biały pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól.



Przygotowanie: 
Filety umyć,









odsączyć w cedzaku,









odciąć białe błonki,









pokroić w kostkę,









doprawić połową łyżeczki soli
oraz czarnego pieprzu.

















Na patelni rozgrzać olej rzepakowy,









wrzucić na niego pokrojoną pierś kurczaka,









smażyć ok. 12 minut.
Kiedy będzie całkowicie usmażona,
patelnię zdjąć z ognia.









Na drugiej patelni rozpuścić masło,

















dorzucić uprzednio opłukany
pod bieżącą wodą szpinak.

















Całość dusić ok. 1 minuty
(w tym czasie liście delikatnie
zmniejszą swoją objętość
i puszczą wodę),
dodać przeciśnięty przez praskę
lub drobno posiekany czosnek.









Wszystko dokładnie wymieszać
i dusić jeszcze przez ok. 7 minut.
Woda wydzielająca się podczas
obróbki termicznej z liści
musi prawie całkowicie odparować.









Następnie dodać usmażonego
wcześniej kurczaka  oraz śmietanę.









Sos zagotować i odparowywać ok. 5- 7 minut.
Gdy zgęstnieje, doprawić go do smaku
solą, białym pieprzem
i najlepiej  świeżo startą gałką muszkatołową
(uwaga, nie należy przesadzać z solą
podczas doprawiania sosu,
ponieważ dodawany w późniejszym etapie
żółty ser również zawiera sól
i mogłoby to spowodować przesolenie dania).
Po czym dołożyć ugotowany
zgodnie z instrukcją na opakowaniu
gorący makaron.

























Danie dobrze wymieszać,

posypać startym na dużych oczkach
żółtym serem i znów wymieszać.









Podawać prosto z naczynia,









gorący smakuje najlepiej.




























Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz