poniedziałek, 19 listopada 2018

Muffinki z jabłkiem i cynamonem

Ten przepis to świetny sposób
na zagospodarowanie darów natury,
które ofiarowuje nam  polska, złota jesień.
Upieczone muffinki są pyszne,
aromatyczne i wilgotne w środku.
Przyjemny zapach cynamonu oraz jabłek,
uwalniający się podczas pieczenia
tych szybkich w przygotowaniu babeczek,
jest swoistym przedsmakiem
bożonarodzeniowych, korzennych słodkości,
jakie będziemy przyrządzać
za niespełna miesiąc.
Polecam!



Składniki:



Ciasto:

  • 1 jabłko,
  • 200g mąki tortowej,
  • 100g cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 140g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka.

  

Kruszonka:

  • 6 łyżek mąki tortowej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki masła.

  

Przygotowanie:
Do miseczki przesiać przez sito
mąkę z proszkiem do pieczenia,
a następnie dosypać cukier
oraz cukier wanilinowy.









Do kolejnej miseczki wbić umyte jajka,


















dolać jogurt naturalny,









a także roztopione, przestudzone masło.



















Komponenty wymieszać,
tworząc jednolity płyn.









Suche i mokre składniki
niedokładnie połączyć ze sobą
(w cieście powinny być gródki).









Jabłko opłukać,









obrać ze skórki,









przeciąć na ćwiartki,









wyciąć gniazdo nasienne,









pokroić w małą kosteczkę









i dokładnie obtoczyć w cynamonie.









W następnej kolejności
przełożyć je do muffinkowego ciasta.









Całość dobrze wymieszać









i nałożyć do foremek
wyłożonych papilotkami
(ilość ciasta powinna sięgać
do ¾ wysokości papilotki).









W naczyniu ulokować masło,
cukier, cukier wanilinowy,
jak również mąkę









i wyrobić z nich kruszonkę,
tzn. mieszankę łączyć ze sobą,
delikatnie ugniatając palcami.









Następnie posypać nią muffinki.










Babeczki umieścić w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni,
grzanie: góra- dół, na środkowej półce.









Piec prze 30 minut.













Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz