Ten przepis
to świetny sposób
na zagospodarowanie darów natury,
które ofiarowuje nam polska, złota jesień.
Upieczone muffinki są
pyszne,
aromatyczne i wilgotne w środku.
Przyjemny zapach cynamonu oraz jabłek,
uwalniający się podczas pieczenia
tych szybkich w przygotowaniu babeczek,
jest
swoistym przedsmakiem
bożonarodzeniowych, korzennych słodkości,
jakie będziemy
przyrządzać
za niespełna miesiąc.
Polecam!
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 1 jabłko,
- 200g mąki tortowej,
- 100g cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 140g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka.
Kruszonka:
- 6 łyżek mąki tortowej,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 3 łyżki masła.
Przygotowanie:
Do miseczki
przesiać przez sito
mąkę z proszkiem do pieczenia,
a następnie dosypać cukier
oraz cukier wanilinowy.
Do kolejnej miseczki wbić umyte jajka,
dolać jogurt naturalny,
a także roztopione, przestudzone masło.
Komponenty wymieszać,
tworząc jednolity płyn.
Suche i mokre składniki
niedokładnie połączyć ze sobą
(w cieście powinny być gródki).
Jabłko opłukać,
obrać ze skórki,
przeciąć na ćwiartki,
wyciąć gniazdo nasienne,
pokroić w małą kosteczkę
i dokładnie obtoczyć w cynamonie.
W następnej kolejności
przełożyć je do muffinkowego ciasta.
Całość dobrze wymieszać
i nałożyć do foremek
wyłożonych papilotkami
(ilość ciasta powinna sięgać
do ¾ wysokości papilotki).
W naczyniu ulokować masło,
cukier, cukier wanilinowy,
jak również mąkę
i wyrobić z nich kruszonkę,
tzn. mieszankę łączyć ze sobą,
delikatnie ugniatając palcami.
Następnie posypać nią muffinki.
Babeczki umieścić w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni,
grzanie: góra- dół, na środkowej półce.
Piec prze 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz