poniedziałek, 21 stycznia 2019

Sałatka z tortelloni

Bardzo smaczna,
sycąca i szybka w przygotowaniu sałatka.
Fantastycznie sprawdzi się jako przekąska
na pikniku lub wycieczce.
Spakowana do lunch boxa
może być również pysznym drugim śniadaniem.
Uwielbiam ją jeść z chlebem
posmarowanym masłem.
Uważam, że ten dodatek
idealnie do niej pasuje.
Wy jednak możecie ją jeść samą.
Wybór należy do Was.
Jedno jest pewne, już mała porcja Was zasyci.
Polecam!




Składniki:

  • 800g (masa przed ugotowaniem) świeżego tortelloni ze szpinakiem    i serkiem Ricotta                (możecie użyć                                  z innym nadzieniem),
  • 250g sera żółtego;                użyłam sera typu Edam,
  • 250g szynki; użyłam drobiowej,
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 400g greckiego                     jogurtu naturalnego,
  • 4 czubate łyżki majonezu,
  • 0,5 pęczka (samej natki) koperku,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 0,5 łyżeczki soli.



Przygotowanie: 
Tortelloni (czyli większa odmiana tortelini)
ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,









następnie odcedzić i zahartować
pod bieżącą, zimną wodą.









Szynkę oraz ogórki
pokroić w drobną kosteczkę.
















Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



















Wszystkie składniki przełożyć do miski.









W mniejszej miseczce
wymieszać ze sobą
jogurt, majonez,
posiekaną natkę koperku,
a także przyprawy
(nie należy przesadzać z solą,
ponieważ ser, szynka, ogórki są słone).
































Sosem polać sałatkę,









po czym delikatnie lecz dokładnie ją wymieszać. 










Uwaga: Sałatkę dobrze jest podawać
w temperaturze pokojowej.
Ma to bezpośredni wpływ na jej smak.
Zimno sprawia, że jej konsystencja
staje się zwarta, a co za tym idzie niezbyt smaczna.













Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz