czwartek, 11 lutego 2016

Likier czekoladowy


Uwielbiam czekoladę.
Właśnie z miłości do niej zrodził się w mojej głowie
przepis na likier czekoladowy.
Trunek ten przygotowywany
jest z prawdziwej gorzkiej czekolady,
która w połączeniu z wanilią oraz alkoholem
daje niesamowite wrażenia smakowo-zapachowe.
Myślę, że ten przepis usatysfakcjonuje
każdego amatora czekolady.
Spróbujcie go koniecznie.
Polecam!


Składniki:
  • 0,5l śmietany UHT 30%,
  • 200ml wódki,
  • 2 cukry wanilinowe                     (30g w torebce),
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.


Przygotowanie:
Śmietanę zagotować,
następnie dodać połamaną
czekoladę oraz cukier wanilinowy.
Kiedy składniki połączą się,
śmietanę odstawić do przestygnięcia,
a następnie przelać ją przez gęste sito,
aby pozbyć się grudek.
Czekoladową śmietanę połączyć z wódką.
Likier przelać do butelki
i wstawić do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.















Na zdrówko!










3 komentarze:

  1. Sprobuj zamiast wodki dac cointreau lub galiano, maja taki fajny wytrawny pomaranczowy a ten drugi anyzkowy smak, podkresla smak czekolady:) daj znac jsk wyszlo:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Cointreau , sambuke i galiano mozna tez dodac do kawy:) lub fajnie dodac tu jakies smakowe likiery np bols peach lub inne smaki:) bedzie pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, dziękuję bardzo
      za radę. Na pewno sprawdzę i dam znać
      jak wyszło.:-)
      Pozdrawiam!

      Usuń