Właśnie z miłości do niej zrodził się w mojej głowie
przepis na
likier czekoladowy.
Trunek ten przygotowywany
jest z prawdziwej gorzkiej
czekolady,
która w połączeniu z wanilią oraz alkoholem
daje niesamowite
wrażenia smakowo-zapachowe.
Myślę, że ten przepis usatysfakcjonuje
każdego
amatora czekolady.
Spróbujcie go koniecznie.
Polecam!
Składniki:
- 0,5l śmietany UHT 30%,
- 200ml wódki,
- 2 cukry wanilinowe (30g w torebce),
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Śmietanę
zagotować,
następnie dodać połamaną
czekoladę oraz cukier wanilinowy.
Kiedy składniki połączą się,
śmietanę odstawić do przestygnięcia,
a następnie przelać ją przez gęste sito,
aby pozbyć się grudek.
Czekoladową śmietanę połączyć z wódką.
Likier przelać do butelki
i wstawić do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Na zdrówko!
następnie dodać połamaną
czekoladę oraz cukier wanilinowy.
Kiedy składniki połączą się,
śmietanę odstawić do przestygnięcia,
a następnie przelać ją przez gęste sito,
aby pozbyć się grudek.
Czekoladową śmietanę połączyć z wódką.
Likier przelać do butelki
i wstawić do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Na zdrówko!
Sprobuj zamiast wodki dac cointreau lub galiano, maja taki fajny wytrawny pomaranczowy a ten drugi anyzkowy smak, podkresla smak czekolady:) daj znac jsk wyszlo:*
OdpowiedzUsuńCointreau , sambuke i galiano mozna tez dodac do kawy:) lub fajnie dodac tu jakies smakowe likiery np bols peach lub inne smaki:) bedzie pycha!
OdpowiedzUsuńSuper, dziękuję bardzo
Usuńza radę. Na pewno sprawdzę i dam znać
jak wyszło.:-)
Pozdrawiam!