czwartek, 12 lipca 2018

Sałatka
z kurczakiem

Lekka, letnia sałatka z kurczakiem.
To świetna alternatywa
na drugie śniadanie lub kolację
dla osób  dbających o linię.
Bardzo dobrze syci i smakuje.
Jest delikatna w smaku,
więc śmiało możecie zabrać ją do pracy.
Jej składniki przyczyniają się do utrzymania
płaskiego brzucha.
Często jadłam ją, będąc na diecie redukcyjnej
i choć teraz się nie odchudzam,
zawsze zjadam ją ze smakiem.
Polecam!




Składniki:



Sałatka:

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka,
  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 ogórek zielony,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 czubata łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka; 
             użyłam Delikatu z Knora,
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1/3 łyżeczki soli.



Sos:

  • 1 (180 g) mały jogurt naturalny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki koperku,
  • sól (do smaku).

  

Przygotowanie:
Filet dobrze umyć,









odsączyć w cedzaku,









odkroić polędwiczkę oraz białe błonki,

















oprószyć przyprawami,









umieścić w torebce do pieczenia,
zamknąć ją zaciskiem dołączonym w opakowaniu.









Na powierzchni foli zrobić kilka niewielkich dziurek
(to sprawi, że torebka nie pęknie podczas pieczenia).
 








Pakunek ułożyć w naczyniu żaroodpornym
lub na blaszce









i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni,
grzanie: góra- dół piekarnika,
na środkową półkę.
Piec 20 minut.









Po tym czasie mięso wyjąć
i odstawić na 10 minut,









następnie wyciągnąć z foli
i odłożyć do całkowitego wystygnięcia.









Zimne pokroić w kostkę.










Kapustę pekińską









obrać z wierzchnich liści, poszatkować.
(uwaga, kapusty pekińskiej nie szatkujemy
do końca, ponieważ przy nasadzie jest twarda
i ciężko jadalna)










Pozostałe warzywa umyć. 


















Rzodkiewkom odciąć szypułki oraz ogonki
i poprzecinać je na ćwiartki.










Ogórek obrać ze skórki,









pokroić w kostkę. 










Pomidorki koktajlowe porozcinać
na ćwiartki lub połówki.










Kukurydzę odcedzić z zalewy.










Wszystkie składniki przełożyć do miski
i zalać sosem









składającym się z jogurtu naturalnego,
posiekanej natki koperku,
przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku
oraz soli. 










Sałatkę dobrze wymieszać,









odstawić na 1 godzinę do lodówki,
a następnie spożywać.














Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz