Bardzo
smaczna, sałatkowa propozycja
dla osób będących na diecie odchudzającej,
stawiających
na zdrowy tryb życia,
jak i lubiących błyskawiczne posiłki… :-).
Fantastycznie sprawdzi się jako
drugie
śniadanie do pracy,
szybki obiad, a nawet i kolacja,
ponieważ doskonale syci, a także smakuje.
Jedząc takie danie,
na
pewno uzupełnicie w swoim organizmie
niedobory witamin .
Endorfiny, które
wydzielą po schudnięciu
pierwszego
kilograma
poprawią Wasze samopoczucie.
Dietetyk także pochwaliłby ten przepis
i
kazałby go włączyć permanentnie do jadłospisu.
Ilość sałatki, jaka wyjdzie
Ilość sałatki, jaka wyjdzie
z połączenia poniższych składników,
na pewno nakarmi co
najmniej dwie osoby.
Może macie obok siebie kogoś,
Może macie obok siebie kogoś,
kto chce również zażyć trochę zdrowia,
podzielcie się z nim-
ZACHĘCAM.
Polecam!
Składniki:
- 1 brokuł,
- 2 duże pomidory,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka soli (do osolenia wody),
- 0,5 cukru (do osłodzenia wody),
- 200g greckiego
(najlepiej light),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1/3 łyżeczki soli
- (do przyprawienia sosu),
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1 łyżeczka łuskanych
Przygotowanie:
Brokuł
podzielić na mniejsze różyczki;
opłukać pod bieżącą wodą;
gotować 3- 4 minuty
w
dużej ilości wrzątku
(co najmniej 2,5 litra),
doprawionym solą oraz cukrem;
odcedzić; zahartować (schłodzić) zimną wodą,
po czym delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pomidory umyć,
wyciąć z nich gniazda nasienne,
następnie pokroić na mniejsze cząstki.
Jajka również umyć,
w dalszej kolejności
ugotować je na twardo
(wrzucić do wrzątku i
gotować 10 minut),
schłodzić (odcedzić i zalać zimną wodą),
obrać ze skorupek
i pociąć na ósemki.
W naczynku połączyć ze sobą
grecki jogurt naturalny,
przeciśnięty przez praskę czosnek,
posiekany koperek, sól i pieprz czarny.
Wszystkie składniki wraz z sosem
wymieszać
w misce.
Na zimną patelnię wsypać pestki słonecznika,
włączyć grzanie, podgrzewać do momentu,
aż pestki zaczną wydzielać
charakterystyczny zapach
i zmienią kolor na lekko brązowy.
Uprażonym słonecznikiem posypać sałatkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz