poniedziałek, 3 września 2018

Sałatka
z brokułami


Bardzo smaczna, sałatkowa propozycja
dla osób będących na diecie odchudzającej,
stawiających na zdrowy tryb życia,
jak i lubiących błyskawiczne posiłki… :-). 
 Fantastycznie sprawdzi się jako
drugie śniadanie do pracy,
szybki obiad, a nawet i kolacja,
ponieważ doskonale syci, a także smakuje.
Jedząc takie danie,
na pewno uzupełnicie w swoim organizmie
niedobory witamin .
Endorfiny, które wydzielą  po schudnięciu
pierwszego kilograma
poprawią  Wasze samopoczucie.
Dietetyk także pochwaliłby  ten przepis
i kazałby go włączyć permanentnie do jadłospisu.
Ilość sałatki, jaka wyjdzie
z połączenia poniższych składników,
na pewno nakarmi co najmniej dwie osoby.
Może macie obok siebie kogoś,
kto chce również zażyć trochę zdrowia,
podzielcie się z nim- ZACHĘCAM.
Polecam!

        




Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 2 duże pomidory,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka soli (do osolenia wody),
  • 0,5 cukru (do osłodzenia wody),
  • 200g greckiego
              jogurtu naturalnego

             (najlepiej light),

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1/3 łyżeczki soli
  • (do przyprawienia sosu),
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka łuskanych
               pestek słonecznika.
  

Przygotowanie:
Brokuł









podzielić na mniejsze różyczki;
opłukać pod bieżącą wodą;









gotować 3- 4 minuty
w dużej ilości wrzątku
(co najmniej 2,5 litra),
doprawionym solą oraz cukrem;









odcedzić; zahartować (schłodzić) zimną wodą,









po czym delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.


















Pomidory umyć,









wyciąć z nich gniazda nasienne,









następnie pokroić na mniejsze cząstki.










Jajka również umyć,
w dalszej kolejności
ugotować je na twardo
(wrzucić do wrzątku i gotować 10 minut),









schłodzić (odcedzić i zalać zimną wodą),









obrać ze skorupek









i pociąć na ósemki.










W naczynku połączyć ze sobą
grecki jogurt naturalny,
przeciśnięty przez praskę czosnek,
posiekany koperek, sól i pieprz czarny.
















Wszystkie składniki wraz z sosem
wymieszać w misce.









Na zimną patelnię wsypać pestki słonecznika,









włączyć grzanie, podgrzewać do momentu,
aż pestki zaczną wydzielać
charakterystyczny zapach
i  zmienią kolor na lekko brązowy.









Uprażonym słonecznikiem posypać sałatkę.














Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz