poniedziałek, 24 września 2018

Sałatka
z kurczakiem,
selerem naciowym
i winogronem

Seler naciowy jest uważany jako jedno
z najstarszych warzyw,
ponieważ spożywali
go już starożytni Egipcjanie.
Ma intensywny,
lekko pikantny smak.
Posiada również wiele właściwości zdrowotnych.
Zawiera witaminy:
A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, D, oraz E,
a także składniki mineralne, takie jak:
fosfor, magnez, wapń, potas, sód,
jod, cynk, mangan, żelazo, miedź.
Jako dobroczynny składnik diety odchudzającej
świetnie sprawdza się w daniach
zarówno zimnych,,  jak i gorących.
Dziś chciałabym Wam pokazać
jedno z wielu zastosowań
tego wspaniałego warzywa
i polecić do wykonania tej sałatki.
Myślę, że jej smak Was urzeknie
i z miłą chęcią będziecie wracać
do tego przepisu nieraz. 
Polecam!



Składniki:


Sałatka:


  • 500 g piersi kurczaka,
  • 500 g ciemnego winogrona,
  • 1 seler naciowy,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1 czubata łyżeczka

             ulubionej przyprawy do kurczaka;
             użyłam Delikatu z Knora,


  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 50 g płatków migdałowych.

  

Sos:


  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.

  

Przygotowanie:
Piersi kurczaka dokładnie umyć,









osuszyć ręcznikiem papierowym,
















odciąć białe błonki,









pokroić w kostkę,









polać olejem rzepakowym,
doprawić solą, pieprzem czarnym
oraz przyprawą do kurczaka.









Zaprawę dokładnie wmasować w mięso,
następnie przykryć je folią
i odstawić do lodówki na 30 minut.









W tym czasie przemyć warzywo
wraz z owocami,
















po czym również osuszyć
je ręcznikiem papierowym.









Seler naciowy pociąć
na ok. 3 milimetrowe paseczki.









Winogrono









pokroić na połówki lub ćwiartki,









potem wyjąć z niego pestki.









Zamarynowane filety
wrzucić na rozgrzaną patelnię,
smażyć ok. 10 minut.









Kiedy będą już miękkie,
dodać je do sałatki.









Na czystej, suchej, zimnej patelni
umieścić płatki migdałowe.









W następnej kolejności włączyć grzanie.
Gdy zmienią kolor na lekko brązowy,
a wokół zacznie unosić się lekko
orzechowy zapach, 









należy natychmiast przesypać
je do miseczki z pozostałymi składnikami,
ponieważ bardzo szybko ulegają przypaleniu.









W mniejszym naczynku
wymieszać majonez, jogurt naturalny,
sól, a także pieprz czarny.
















Sosem polać sałatkę.









Całość dokładnie wymieszać.












Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz