Seler
naciowy jest uważany jako jedno
z najstarszych warzyw,
ponieważ spożywali
go
już starożytni Egipcjanie.
Ma intensywny,
lekko pikantny smak.
Posiada również
wiele właściwości zdrowotnych.
Zawiera witaminy:
A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C,
D, oraz E,
a także składniki mineralne,
takie jak:
fosfor, magnez, wapń, potas, sód,
jod, cynk, mangan, żelazo, miedź.
Jako
dobroczynny składnik diety odchudzającej
świetnie sprawdza się w daniach
zarówno zimnych,, jak i gorących.
Dziś chciałabym Wam pokazać
jedno z wielu
zastosowań
tego wspaniałego warzywa
i polecić do wykonania tej sałatki.
Myślę,
że jej smak Was urzeknie
i z miłą chęcią będziecie wracać
Składniki:
Sałatka:
- 500 g piersi kurczaka,
- 500 g ciemnego winogrona,
- 1 seler naciowy,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1 czubata łyżeczka
ulubionej przyprawy do kurczaka;
użyłam Delikatu z Knora,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 50 g płatków migdałowych.
Sos:
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.
Przygotowanie:
Piersi
kurczaka dokładnie umyć,
osuszyć ręcznikiem papierowym,
odciąć białe błonki,
pokroić w kostkę,
polać olejem rzepakowym,
doprawić solą, pieprzem czarnym
oraz
przyprawą do kurczaka.
Zaprawę dokładnie wmasować w mięso,
następnie przykryć
je folią
i odstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przemyć warzywo
wraz z
owocami,
po czym również osuszyć
je ręcznikiem papierowym.
Seler naciowy pociąć
na ok. 3 milimetrowe paseczki.
Winogrono
pokroić na połówki lub ćwiartki,
potem wyjąć z niego pestki.
Zamarynowane filety
wrzucić na rozgrzaną patelnię,
smażyć ok. 10 minut.
Kiedy będą już miękkie,
dodać je do sałatki.
Na czystej, suchej, zimnej patelni
umieścić
płatki migdałowe.
W następnej kolejności włączyć grzanie.
Gdy zmienią kolor na
lekko brązowy,
a wokół zacznie unosić się lekko
orzechowy zapach,
należy natychmiast przesypać
je do miseczki z
pozostałymi składnikami,
ponieważ bardzo szybko ulegają przypaleniu.
W mniejszym naczynku
wymieszać majonez, jogurt naturalny,
sól, a także pieprz czarny.
Sosem polać sałatkę.
Całość dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz