Piernik w
pięć minut
to kolejna propozycja
dla tak zwanych zapracowanych.
Jak sama nazwa
wskazuje,
jest błyskawiczny w przygotowaniu,
pyszny, sycący i bardzo podzielny.
Można go udoskonalać,
dodając do ciasta różnego rodzaju: bakalie,
kawałki
czekolady itp.
Jeśli chodzi o mnie,
uwielbiam to ciasto w klasycznej wersji
(bez dodatków).
Moim zdaniem wówczas jest najsmaczniejsze.
Polecam!
Polecam!
Składniki:
(do odmierzania składników
używam szklanki 200 ml)
Ciasto na piernik:
(do odmierzania składników
używam szklanki 200 ml)
Ciasto na piernik:
- 2 jaja,
- 1 szklanka cukru,
- 500g mąki tortowej,
- 1, 5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 2 łyżki kakao,
- 125g masła,
- 0,5 szklanki miodu,
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18%.
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady (tabliczka).
Przygotowanie piernika:
Jaja z
cukrem zmiksować na puszystą masę.
Następnie, nieustannie miksując, dodać:
miód, śmietanę, masło,
uprzednio przesianą przez sito mąkę,
kakao, sodę
oczyszczoną
oraz przyprawę do piernika
(suche składniki dodawać partiami).
Dokładnie wymieszane ciasto
przełożyć do prostokątnej foremki
tzw. keksówki,
której dno zostało wysmarowane masłem.
Piec ok. 55 minut
w temperaturze 180
stopni,
grzanie: góra- dół,
na środkowej półce.
na środkowej półce.
Przygotowanie polewy:
Garnek z
wrzącą wodą umieścić na małym ogniu.
Następnie nałożyć na niego miseczkę
z połamaną, gorzką czekoladą
(uwaga, dno miseczki nie może
dotykać lustra wody).
z połamaną, gorzką czekoladą
(uwaga, dno miseczki nie może
dotykać lustra wody).
Całość podgrzewać do momentu
całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Malowanie piernika:
Przestudzony
piernik
wyjąć z foremki,
wyjąć z foremki,
a następnie pomalować go rozpuszczoną,
gorzką czekoladą.
Kiedy polewa zastygnie, ciasto jest gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz