Tym
przepisem chciałabym
zmienić stereotypowe myślenie,
że najlepszy hamburger
jest zrobiony z mięsa wołowego.
Zastąpiłam je mięsem wieprzowo-drobiowym.
I co? Wyszło super.
Hamburgery były przepyszne.
Znikały z talerzy szybciej
niż mogłam to sobie wyobrazić.
Nie jest to tylko moja opinia.
Wszyscy, którzy je próbowali,
zgodzili się ze mną. Spróbujcie je i Wy!
Polecam!
że najlepszy hamburger
jest zrobiony z mięsa wołowego.
Zastąpiłam je mięsem wieprzowo-drobiowym.
I co? Wyszło super.
Hamburgery były przepyszne.
Znikały z talerzy szybciej
niż mogłam to sobie wyobrazić.
Nie jest to tylko moja opinia.
Wszyscy, którzy je próbowali,
zgodzili się ze mną. Spróbujcie je i Wy!
Polecam!
Składniki:
- 5 bułek hamburgerowych,
- 1 czerwona cebula,
- 2 pomidory,
- 3 średnie ogórki kiszone,
- sałata,
- keczup, majonez,
- 250g wieprzowego mięsa mielonego,
- 250g mięsa mielonego z piersi kurczaka,
- ćwiartka średniej wielkości cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz, majeranek; mielona, słodka papryka
- (ilość według uznania)
- 1 łyżeczka oleju.
Przygotowanie:
Mięso mielone przełożyć do miski,
dodać drobno posiekaną
i uprzednio sparzoną cebulę oraz przeciśnięty
i uprzednio sparzoną cebulę oraz przeciśnięty
przez praskę czosnek, a także przyprawy
(sól, pieprz, majeranek i paprykę).
Wszystko energicznie wymieszać.
Przyprawione mięso mielone podzielić
na 5 małych kulek.
Każdą z nich spłaszczyć na desce tak,
aby tworzyły okrągłe spodki grubości
ok. 0, 5 cm (spodek powinien być wielkości bułki).
Na patelnię, najlepiej grillową, wlać olej.
Kiedy będzie gorący, układać na niej mięsne krążki
(najlepiej odrywać je od deski za pomocą
dużego noża).
Mięso smażyć z obu stron tak długo,
aż nie uzyska złotego koloru.
Następnie wszystkie warzywa,
oprócz sałaty, pokroić na cienkie plasterki.
Bułki przekroić na dwie części.
Jej spodnią część posmarować keczupem,
następnie położyć liść sałaty,
mięso, plasterki pomidora,
ogórka kiszonego oraz czerwonej cebuli.
Drugą połowę bułki posmarować majonezem
i przykryć nią mięsno-warzywną piramidkę.
Tak zrobionego hamburgera włożyć
na trzecią półkę od góry na ok. 5 minut
do piekarnika rozgrzanego
do 250 stopni z funkcją: grzanie góra dół.
(sól, pieprz, majeranek i paprykę).
Wszystko energicznie wymieszać.
Przyprawione mięso mielone podzielić
na 5 małych kulek.
Każdą z nich spłaszczyć na desce tak,
aby tworzyły okrągłe spodki grubości
ok. 0, 5 cm (spodek powinien być wielkości bułki).
Na patelnię, najlepiej grillową, wlać olej.
Kiedy będzie gorący, układać na niej mięsne krążki
(najlepiej odrywać je od deski za pomocą
dużego noża).
Mięso smażyć z obu stron tak długo,
aż nie uzyska złotego koloru.
Następnie wszystkie warzywa,
oprócz sałaty, pokroić na cienkie plasterki.
Bułki przekroić na dwie części.
Jej spodnią część posmarować keczupem,
następnie położyć liść sałaty,
mięso, plasterki pomidora,
ogórka kiszonego oraz czerwonej cebuli.
Drugą połowę bułki posmarować majonezem
i przykryć nią mięsno-warzywną piramidkę.
Tak zrobionego hamburgera włożyć
na trzecią półkę od góry na ok. 5 minut
do piekarnika rozgrzanego
do 250 stopni z funkcją: grzanie góra dół.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz