w okresie Wielkanocy.
Mnogość smakowitych wędlin,
Mnogość smakowitych wędlin,
które
pojawiają się w moim domu
w tym świątecznym okresie,
w tym świątecznym okresie,
motywuje mnie, aby
przyrządzić
ten specjał regionalnej kuchni polskiej.
ten specjał regionalnej kuchni polskiej.
Nazwa żur pochodzi od
niemieckiego słowa sūr,
dziś sauer – kwaśny, (s)kisły.
Moja zupa powstaje na naturalnym zakwasie,
Moja zupa powstaje na naturalnym zakwasie,
który również przygotowuję samodzielnie.
To gwarantuje jej niepowtarzalny smak,
którego nie zapewni żaden zakupiony,
gotowy produkt.
Polecam!
To gwarantuje jej niepowtarzalny smak,
którego nie zapewni żaden zakupiony,
gotowy produkt.
Polecam!
Składniki na zakwas:
- 2 szklanki mąki żytniej,
- 6 szklanek przegotowanej, letniej wody,
- 6 ząbków czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- skórka z jednej kromki razowego chleba (powstałego na zakwasie).
Składniki na żurek:
- 4 marchewki,
- pół selera,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 por,
- 4,5l wody,
- 500g wędzonego, gotowanego boczku,
- 8 białych kiełbas,
- 10 suszonych grzybów,
- 10 ziemniaków,
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa do zup (niekoniecznie).
Składniki na zaklepkę:
- 3 łyżki mąki tortowej,
- 250mi śmietanki UHT 18%.
Pozostałe składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo.
Przygotowanie zakwasu:
Do wyparzonego słoja lub kamionkowego
naczynia wsypać mąkę, dodać ziele
angielskie,
liść laurowy, skórkę z chleba razowego
oraz obrany i pokrojony na połowy czosnek.
oraz obrany i pokrojony na połowy czosnek.
Naczynie nakryć ściereczką lub papierowym
ręcznikiem i odstawić na 3 do 5 dni
w ciepłe miejsce. Zakwas należy codziennie
wymieszać wyparzoną łyżką.
w ciepłe miejsce. Zakwas należy codziennie
wymieszać wyparzoną łyżką.
Przygotowanie wywaru:
W garnku zagotować wodę, dodać warzywa
(prócz ziemniaków)
i białą kiełbasę. Wszystko
gotować,
dopóki warzywa nie zmiękną
dopóki warzywa nie zmiękną
Po czym wywar przecedzić,
następnie dodać zamoczone 30 minut wcześniej
suszone grzyby, obrane i pokrojone
w dużą kostkę ziemniaki oraz przesmażony
w dużą kostkę ziemniaki oraz przesmażony
Po tym czasie do wywaru wlać przecedzony
przez sito zakwas.
Zupę doprowadzić do wrzenia.
W tym czasie należy przygotować
zaklepkę. Do śmietany wsypać mąkę.
Wszystko dokładnie wymieszać,
przez sito zakwas.
Zupę doprowadzić do wrzenia.
W tym czasie należy przygotować
zaklepkę. Do śmietany wsypać mąkę.
Wszystko dokładnie wymieszać,
aby nie było grudek.
Kiedy składniki połączą
się, do zaklepki wlać kilka łyżek wrzącej zupy
w celu
jej zahartowania. Zaklepkę powoli wlewać
do gotującej się zupy, stale
mieszając.
Gdy żur zgęstnieje, należy go przyprawić
solą, pieprzem,
majerankiem, ewentualnie przyprawą do zup.
Podawać z pokrojonymi na ćwiartki ugotowanymi
Podawać z pokrojonymi na ćwiartki ugotowanymi
na twardo jajkami oraz pokrojoną
w plasterki białą kiełbasą,
która posłużyła do przygotowania wywaru.
Smacznego!
w plasterki białą kiełbasą,
która posłużyła do przygotowania wywaru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz