sobota, 30 kwietnia 2016

Gzik


Oto danie, które jest znane szczególnie
w Wielkopolsce. Zazwyczaj podaje
się je z ziemniakami gotowanymi
w mundurkach. Świetnie smakuje również
z chlebem. Gzik przygotowuje
się  bardzo szybko
 Polecam!

  

Składniki:
  • 2 kostki sera białego
              (lubię ser o śmietankowej konsystencji),
  • 250 ml śmietanki UHT 18%,
  • szczypiorek,
  • nać zielonego kopru,
  • sól, pieprz,
  • szczypta cukru.


Przygotowanie:
Ser przełożyć do miseczki,
zalać go śmietaną, połączyć widelcem
(używam do tego blendera, wówczas śmietana
lepiej i szybciej łączy się z serem,
a gzik uzyskuje kremową konsystencję).












Całość doprawić solą i pieprzem,
aby zrównoważyć smak,
dobrze jest dodać szczyptę cukru.











Następnie dołożyć drobno pokrojony
szczypiorek i koperek.









Wszystko dokładnie wymieszać.









Podawać z przestudzonymi, ugotowanymi
w mundurkach ziemniakami














Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz