Oto danie,
które jest znane szczególnie
w Wielkopolsce. Zazwyczaj podaje
się je z ziemniakami gotowanymi
się je z ziemniakami gotowanymi
w mundurkach. Świetnie smakuje również
z chlebem. Gzik przygotowuje
się bardzo szybko
się bardzo szybko
Składniki:
- 2 kostki sera białego
- 250 ml śmietanki UHT 18%,
- szczypiorek,
- nać zielonego kopru,
- sól, pieprz,
- szczypta cukru.
Przygotowanie:
Ser przełożyć do miseczki,
zalać go śmietaną, połączyć widelcem
(używam do tego blendera, wówczas śmietana
lepiej i szybciej łączy się z serem,
a gzik uzyskuje kremową konsystencję).
(używam do tego blendera, wówczas śmietana
lepiej i szybciej łączy się z serem,
a gzik uzyskuje kremową konsystencję).
Całość doprawić solą i pieprzem,
aby zrównoważyć smak,
dobrze jest dodać szczyptę cukru.
Następnie dołożyć drobno pokrojony
szczypiorek i koperek.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Podawać z przestudzonymi, ugotowanymi
w
mundurkach ziemniakami
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz