sobota, 24 października 2020

Nalewka z jabłkiem w butelce

Jest to właściwie wódka
aromatyzowana jabłkiem i wanilią.
  To autorski przepis,
który zrodził się w mojej w głowie
z chęci eksperymentu.
Już jakiś czas temu
zafascynowałam się owocami
zamkniętymi w butelce.
Sporo czytałam na ten temat.
Z nadejściem wiosny
teorię wcieliłam w praktykę.
Wysiłek się opłacił,
ponieważ trunek, jaki powstał,
okazał się bardzo zacny.
Jabłko znajdujące się w środku
nadaje mu wyjątkowy smak,
zapach, a także wygląd.
Dodatek wanilii
świetnie ten aromat dopełnia.
Jeśli również chcecie
posiadać w barku
taki alkohol,
wykorzystajcie ten przepis.
Polecam!




Składniki:

  • 0,5l spirytusu 96%,
  • 0,5l wody mineralnej niegazowanej,
  • (wodę i spirytus

          można zastąpić 

         jednym litrem wódki),

  • 1 łyżka cukru wanilinowego.



Przygotowanie butelki z jabłkiem:

 Wiosną, gdy jabuszka na drzewie

są jeszcze malutkie,

trzeba wybrać z nich takie,

które wydaje nam się najzdrowsze

i najbardziej przytwierdzone

do gałązki (prawdopodobnie

zapobiegnie to przedwczesnemu

oderwaniu się owocu od pędu).

Następnie umieścić je mniej więcej

pośrodku w litrowej butelce.

Zalecam wybór butelki

o ładnym, ciekawym kształcie.

Powinna mieć szeroką szyjkę.

Ułatwi nam ona umieszczenie

owocu w środku

oraz szeroką podstawę.

To z kolei umożliwi

swobodny wzrost

naszemu darowi natury.

Do szyjki należy

przywiązać sznurek,

po czym całość przytwierdzić

do gałązki. 













Teraz pozostaje nam tylko czekać,

aż nasze jabuszko urośnie

przeistaczając się w dorodne jabłko.

W moim przypadku

trwało to ok. 4 miesiące

(od kwietnia do września). 












W tym czasie doglądałam

je przynajmniej

raz w miesiącu, 

aby usunąć z butelki wodę

wraz z drobnymi

zanieczyszczeniami

(dostawały  się one do środka

pod wpływem deszczu).











Robi się to bardzo łatwo.

Gałązki  jabłonki są giętkie.

Wystarczy  chwycić butelkę

za jej podstawę,

po czym delikatnie odwrócić

szyjką do dołu.

Wówczas woda

wraz z częścią brudu

wydostanie się na zewnątrz.

Takim sposobem nie usunie

się wszystkich paprochów,

ponieważ lubią

się przyklejać do dna

(ta procedura ma na celu

ułatwienie  ostatecznego

procesu  mycia butelki).

Kiedy uznamy,

że jabłko jest już dojrzałe,



należy odwiązać sznurek,

oderwać owoc,

a  butelkę dokładnie umyć 

w wodzie bez detergentów.

Robiłam to pod kranem.

Wlewałam ciepłą wodę,

delikatnie potrząsałam

tak, by nie uszkodzić jabłka.

Do usuwania

przyschniętych zanieczyszczeń

idealnie sprawdził się pędzelek. 

Tak przygotowana butelka

jest gotowa,

by napełnić ją alkoholem.


Przygotowanie alkoholu:

Sposób nr 1.

Do garnka wlać wodę.

Mocno ją  podgrzać.







Rozpuścić w niej cukier wanilinowy.






Zawartość rondla przestudzić,

 dolać spirytus.






Całość wymieszać.

Sposób nr 2.

W wódce rozpuścić cukier wanilinowy.








Przygotowanie nalewki. 

Tak przygotowanym

napitkiem zalać jabłko. 

Trunek odstawić na miesiąc

w ciemne miejsce.







(zrobiłam podwójna porcję)


Na zdrówko!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz