Składniki:
- 0,5l spirytusu 96%,
- 0,5l wody mineralnej niegazowanej,
- (wodę i spirytus
można zastąpić
jednym litrem wódki),
- 1 łyżka cukru wanilinowego.
Przygotowanie butelki z jabłkiem:
Wiosną, gdy jabuszka na drzewie
są jeszcze malutkie,
trzeba wybrać z nich takie,
które wydaje nam się najzdrowsze
i najbardziej przytwierdzone
do gałązki (prawdopodobnie
zapobiegnie to przedwczesnemu
oderwaniu się owocu od pędu).
Następnie umieścić je mniej więcej
pośrodku w litrowej butelce.
Zalecam wybór butelki
o ładnym, ciekawym kształcie.
Powinna mieć szeroką szyjkę.
Ułatwi nam ona umieszczenie
owocu w środku
oraz szeroką podstawę.
To z kolei umożliwi
swobodny wzrost
naszemu darowi natury.
Do szyjki należy
przywiązać sznurek,
po czym całość przytwierdzić
do gałązki.
Teraz pozostaje nam tylko czekać,
aż nasze jabuszko urośnie
przeistaczając się w dorodne jabłko.
W moim przypadku
trwało to ok. 4 miesiące
(od kwietnia do września).
W tym czasie doglądałam
je przynajmniej
raz w miesiącu,
aby usunąć z butelki wodę
wraz z drobnymi
zanieczyszczeniami
(dostawały się one do środka
pod wpływem deszczu).
Robi się to bardzo łatwo.
Gałązki jabłonki są giętkie.
Wystarczy chwycić butelkę
za jej podstawę,
po czym delikatnie odwrócić
szyjką do dołu.
Wówczas woda
wraz z częścią brudu
wydostanie się na zewnątrz.
Takim sposobem nie usunie
się wszystkich paprochów,
ponieważ lubią
się przyklejać do dna
(ta procedura ma na celu
ułatwienie ostatecznego
procesu mycia butelki).
Kiedy uznamy,
że jabłko jest już dojrzałe,
należy odwiązać sznurek,
oderwać owoc,
a butelkę dokładnie umyć
w wodzie bez detergentów.
Robiłam to pod kranem.
Wlewałam ciepłą wodę,
delikatnie potrząsałam
tak, by nie uszkodzić jabłka.
Do usuwania
przyschniętych zanieczyszczeń
idealnie sprawdził się pędzelek.
Tak przygotowana butelka
jest gotowa,
by napełnić ją alkoholem.
Przygotowanie alkoholu:
Sposób nr 1.
Do garnka wlać wodę.
Mocno ją podgrzać.
Rozpuścić w niej cukier wanilinowy.
Zawartość rondla przestudzić,
dolać spirytus.
Całość wymieszać.
Sposób nr 2.
W wódce rozpuścić cukier wanilinowy.
Przygotowanie nalewki.
Tak przygotowanym
napitkiem zalać jabłko.
Trunek odstawić na miesiąc
w ciemne miejsce.
(zrobiłam podwójna porcję)
Na zdrówko!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz