środa, 24 maja 2017

Ssałatka jajeczna

Szybka, łatwa, pyszna!
W tych trzech słowach można zdefiniować
śniadaniową sałatkę jajeczną.
Jeśli nie lubisz krzątać się po kuchni od rana,
a  uwielbiasz smaczne i lekkie śniadanka,
wypróbuj ten przepis.
Polecam!




Składniki:

  • 10 jaj,
  • 1 mała cebula,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka groszku,
  • 100g sera żółtego (dałam salami),
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 250g jogurtu naturalnego,
  •  2 łyżki musztardy stołowej,
  • sól,
  • pieprz.

  

Przygotowanie sałatki:
Do miseczki wsypać odcedzony groszek, kukurydzę
oraz posiekaną w drobną kostkę,
sparzoną wrzątkiem na sitku cebulę





















 










oraz pokrojone w duże kawałki,
ugotowane na twardo jajka







i starty na tarce o dużych oczkach żółty ser.










Całość delikatnie wymieszać.


  






  


Przygotowanie sosu:
Jogurt połączyć z musztardą;
doprawić solą, pieprzem
(uwaga na sól, gdyż ser jest słony).













Sosem polać sałatkę, delikatnie wymieszać,
a następnie posypać szczypiorkiem.















Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz