poniedziałek, 23 lipca 2018

Makaron
ze szpinakiem
i kurczakiem

Pyszny, sycący, kremowy,
szybki w przygotowaniu,
a przede wszystkim zdrowy,
ponieważ jego główny składnik
stanowi szpinak.
Zadowoli podniebienia smakoszy,
jak i tych, którzy określają się mianem
totalnych przeciwników szpinaku.
To niedoceniane przez wielu z nas warzywo
jest prawdziwą kopalnią witamin
K, C, E, B1 ,B2, B6 i PP
oraz beta karotenu i kwasu foliowego.
Zawiera również składniki mineralne, takie jak:
wapń, magnez, fosfor, żelazo,
miedź, potas, jod, cynk i mangan.
Wykazuje działanie antynowotworowe,
albowiem posiada wysoką zawartość prowitaminy A
oraz luteiny, które są silnymi antyoksydantami.
Może też korzystnie wpływać
na leczenie zwyrodnienia siatkówki oka.
Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Dlatego watro go wykorzystywać
jako dodatek do wielu potraw.
Polecam!

czwartek, 12 lipca 2018

Sałatka
z kurczakiem

Lekka, letnia sałatka z kurczakiem.
To świetna alternatywa
na drugie śniadanie lub kolację
dla osób  dbających o linię.
Bardzo dobrze syci i smakuje.
Jest delikatna w smaku,
więc śmiało możecie zabrać ją do pracy.
Jej składniki przyczyniają się do utrzymania
płaskiego brzucha.
Często jadłam ją, będąc na diecie redukcyjnej
i choć teraz się nie odchudzam,
zawsze zjadam ją ze smakiem.
Polecam!

poniedziałek, 2 lipca 2018

Konfitura
z porzeczek


Latem warto zatroszczyć się o naszą odporność
w sezonie jesienno- zimowym
i przygotować konfiturę z porzeczek.
Nadają się na nią zarówno owoce
czarnych, jak i czerwonych porzeczek.
Powszechnie wiadomo,
że te małe, niepozorne kuleczki
to prawdziwa bomba witaminy C.
Warto jest więc je zakonserwować
i cieszyć się ich smakiem, 
np.: w herbacie lub na kanapkach,
oraz wspominać miłe, słoneczne chwile.
Polecam!

poniedziałek, 25 czerwca 2018

Domowy chleb
na zakwasie
z suszonymi śliwkami
i pestkami słonecznika


Oto przepis na pyszny, zdrowy chleb
z mąki pełnoziarnistej.
Przygotowuję go na własnoręcznie
zrobionym zakwasie.
Przepis możecie znaleźć tutaj".
Zakwas sprawia, że chleb smakuje wyjątkowo,
długo zachowuje świeżość.
Suszona śliwka nadaje mu wyjątkowego,
słodkawego posmaku i aromatu.
Takiego chleba nie kupicie w piekarni!!!
Zrezygnujcie z supermarketowych gniotów
i wypróbujcie ten przepis na prawdziwy chleb.
Różnicę odczujecie,
GWARANTUJĘ:-).
Polecam!

Żytni zakwas chlebowy


Kiedyś znajomy piekarz powiedział mi,
że niemożliwe jest upieczenie prawdziwego chleba
(takiego jak w piekarni)
w warunkach domowych.
Tym przepisem chciałabym przekonać Was,
że jest to możliwe.
Potrzebny jest tylko odpowiednio zrobiony
zakwas chlebowy.
Jest to mieszanka wody i mąki, najczęściej żytniej.
To naturalny środek zakwaszający
i spulchniający chleb.
Występuje w nim kilkadziesiąt rodzajów
bakterii oraz drożdży.
Do najważniejszych z nich należą
bakterie odpowiadające
za produkcję kwasu mlekowego,
który wpływa na aktywację enzymów trawiennych,
stymulujących pracę przewodu pokarmowego
i usprawniających proces wydalania,
oraz  kwasu octowego i dzikich drożdży.
Ta sfermentowana papka sprawi,
że Wasz chlebek będzie o wiele zdrowszy,
smaczniejszy i dłużej zachowa świeżość.
Polecam! 

wtorek, 19 czerwca 2018

Sałatka ziemniaczana

Ta sałatka była konsumowana
podczas ostatniego grilla.
Przygotowała ją moja koleżanka.
Tak wszystkim zasmakowała,
że postanowiłam wziąć od niej przepis
i podzielić się nim z Wami.
Jest ona bardzo smaczna,
świetnie komponuje się z mięsem z grilla.
Idealnie sprawdzi się również
jako samodzielne danie,
ponieważ jest dość sycąca.
Uwielbiam ją jeść
z chlebem posmarowanym masłem.
Polecam! 

wtorek, 5 czerwca 2018

Calzone


Jest to pizza w kształcie pieroga.
 Moje Calzone przygotowuję
z własnoręcznie robionym sosem,
on nadaje mu wyjątkowego,
indywidualnego charakteru.
Jego intensywny smak,
w połączeniu z delikatnością Mozzarelli,
to doskonała uczta dla kubków smakowych.
Ciasto, które po upieczeniu jest chrupiące,
a zarazem bardzo puszyste,
świetnie komponuje się z sosem oraz nadzieniem.
Gwarantuję,
kto raz spróbuje Calzone z tego przepisu,
uwierzy, że  pyszną pizzę można zjeść,
nie tylko w pizzerii.
Wystarczy odrobina zapału, troszkę wolnego czasu
i sukces murowany :-).
Polecam!