Pyszny,
sycący, kremowy,
szybki w przygotowaniu,
a przede wszystkim zdrowy,
ponieważ
jego główny składnik
stanowi szpinak.
Zadowoli podniebienia smakoszy,
jak i
tych, którzy określają się mianem
totalnych przeciwników szpinaku.
To niedoceniane
przez wielu z nas warzywo
jest prawdziwą kopalnią witamin
K, C, E, B1 ,B2, B6 i
PP
oraz beta karotenu i kwasu foliowego.
Zawiera również składniki mineralne,
takie jak:
wapń, magnez, fosfor, żelazo,
miedź, potas, jod, cynk i mangan.
Wykazuje działanie antynowotworowe,
albowiem posiada wysoką zawartość
prowitaminy A
oraz luteiny, które są silnymi antyoksydantami.
Może też
korzystnie wpływać
na leczenie zwyrodnienia siatkówki oka.
Jest też dobrym
źródłem błonnika pokarmowego.
Dlatego watro go wykorzystywać
Dlatego watro go wykorzystywać
jako dodatek do wielu potraw.
Polecam!
Polecam!