niedziela, 10 lutego 2019

Ślimaczki
z
ciasta francuskiego nadziewane szynką
i
serem


Pyszne, złociste, chrupiące,
a zarazem mięciutkie i ciągnące w środku
ślimaczki z ciasta francuskiego
z szynką oraz dwoma rodzajami sera.
Przygotowuję je zazwyczaj
na spotkania z przyjaciółmi.
Zapewniam Was, że bardzo szybko
znikają z talerza.
Polecam!

poniedziałek, 21 stycznia 2019

Sałatka z tortelloni

Bardzo smaczna,
sycąca i szybka w przygotowaniu sałatka.
Fantastycznie sprawdzi się jako przekąska
na pikniku lub wycieczce.
Spakowana do lunch boxa
może być również pysznym drugim śniadaniem.
Uwielbiam ją jeść z chlebem
posmarowanym masłem.
Uważam, że ten dodatek
idealnie do niej pasuje.
Wy jednak możecie ją jeść samą.
Wybór należy do Was.
Jedno jest pewne, już mała porcja Was zasyci.
Polecam!

poniedziałek, 14 stycznia 2019

Zapiekanka ziemniaczana
z mięsem mielonym

Bardzo smaczna,
sycąca, a zarazem delikatna w smaku
zapiekanka ziemniaczana.
Fantastycznie sprawdzi się jako
jednodaniowy obiad.
Moja rodzina i ja
już się w niej rozsmakowaliśmy.
Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje
i chętnie będziecie sięgać po ten przepis nieraz.
Polecam!

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Uszka wigilijne

Święta Bożego Narodzenia już tuż, tuż.
Dlatego publikuję ten przepis właśnie teraz 
 Może komuś z Was się przyda
i uszka wzbogacą Wasz świąteczny jadłospis.
Te grzybowe mini pierożki
to nieodzowny element wigilijnego menu,
które gości na stole w moim domu.
Podaję je z barszczem czerwonym,
przepis na niego możecie znaleźć tutaj. 
Przygotowywanie ich jest nieco czasochłonne,
ale efekt wart jest wysiłku.
Gwarantuje Wam, że różnica
po między własnoręcznie zrobionymi,
a kupionymi w sklepie jest kolosalna.
Warto się trochę pomęczyć,
aby w sposób szczególny celebrować miłe chwile
w rodzinnym gronie.
Polecam!

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Czekolada
na gorąco

Jak już wcześniej pisałam,
uwielbiam czekoladę:-).
Proponuję przygotować ją w płynnej postaci
na długie, zimne, zimowe wieczory.
Taka mikstura na pewno postawi Was na nogi,
rozgrzeje i pomoże wyjść z doła:-).
Jeśli jesteście miłośnikami
mocniejszych wrażeń
lub przypraw korzennych,
możecie do niej dosypać szczyptę
chili bądź cynamonu.
W wersji dla dorosłych
kropelka czegoś mocniejszego
też świetnie się tu sprawdzi.
Pamiętajcie jednak,
aby nie dolewać procentów
do wrzącego płynu,
ponieważ Wam uciekną
i będziecie się raczyć
czekoladą o smaku alkoholu:-(.
Poniżej podaję, tak zwany przepis bazowy,
który osobiście lubię najbardziej spożywać.
Wszelkie modyfikacje pozostawiam
Waszym kubkom smakowym:-).
Polecam! 

poniedziałek, 26 listopada 2018

Grzaniec wiedeński



 Przed Świętami Bożego Narodzenia
warto odwiedzić Wiedeń, by poczuć ich magię.
Na licznych jarmarkach sprzedawcy oferują
grzane wino, które miałam przyjemność pić,
rozkoszować się smakiem
i poczuć jego rozgrzewającą moc. 
Jeśli nie możesz tam być w tym czasie,
 a chcesz poczuć namiastkę tamtejszej atmosfery,
 zrób wiedeńskiego grzańca.
Polecam!

poniedziałek, 19 listopada 2018

Muffinki z jabłkiem i cynamonem

Ten przepis to świetny sposób
na zagospodarowanie darów natury,
które ofiarowuje nam  polska, złota jesień.
Upieczone muffinki są pyszne,
aromatyczne i wilgotne w środku.
Przyjemny zapach cynamonu oraz jabłek,
uwalniający się podczas pieczenia
tych szybkich w przygotowaniu babeczek,
jest swoistym przedsmakiem
bożonarodzeniowych, korzennych słodkości,
jakie będziemy przyrządzać
za niespełna miesiąc.
Polecam!