Jeśli
prowadzicie aktywny tryb życia,
powinniście sięgnąć po wątróbkę drobiową.
Często kojarzy nam się ona z tanim substytutem mięsa. Wielu z Was ma pewnie
traumę
z dzieciństwa związaną z wątróbką właśnie.
Tym przepisem chciałabym zmienić
to stereotypowe myślenie.
Wątróbka może być smaczna,
jest również bardzo zdrowa!
Tym przepisem chciałabym zmienić
to stereotypowe myślenie.
Wątróbka może być smaczna,
jest również bardzo zdrowa!
W 100 g tego podrobu znajduje się 10 mg żelaza,
to bardzo dużo. Dzienne zapotrzebowanie
to bardzo dużo. Dzienne zapotrzebowanie
na żelazo dla kobiet wynosi 18 mg,
a dla mężczyzn 12 mg. Ponadto zawiera również
a dla mężczyzn 12 mg. Ponadto zawiera również
cynk - ok. 3,5
mg.
Jest on potrzebny do utrzymania w dobrej kondycji naszego układu immunologicznego.
Możemy w wątróbce znaleźć także witaminy
z grupy B, m.in. B2, B3, B12,
które uczestniczą w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek.
Organizm potrzebuje tych witamin do naprawy mikro uszkodzeń włókien mięśniowych.
Dlatego właśnie po wątróbkę powinny sięgać osoby aktywne fizycznie.
Jest on potrzebny do utrzymania w dobrej kondycji naszego układu immunologicznego.
Możemy w wątróbce znaleźć także witaminy
z grupy B, m.in. B2, B3, B12,
które uczestniczą w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek.
Organizm potrzebuje tych witamin do naprawy mikro uszkodzeń włókien mięśniowych.
Dlatego właśnie po wątróbkę powinny sięgać osoby aktywne fizycznie.
Spróbujcie, bo warto!
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej,
- mleko,
- 2 cebule,
- 5 jabłek,
- 1 łyżka masła,
- sól,
- pieprz,
- majeranek.
Przygotowanie:
Wątróbkę
wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki
(odrzucić żyłkowate części).
(odrzucić żyłkowate części).
Całość przełożyć do miseczki,
zalać mlekiem i odstawić na 30 minut
(to sprawi, że
wątróbka nie będzie gorzka).
Następnie obrać jabłka, wyciąć z nich gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę również obrać, pokroić w półplasterki.
Na patelni rozpuścić masło.
Uprzednio odcedzoną z mleka, opłukaną
Po ok. 10 minutach,
kiedy podroby będą już wstępnie podsmażone,
dodać cebulę.
Wszystko dusić do momentu,
gdy cebula zmięknie.
Patelnię przykryć pokrywką
(od czasu do czasu wątróbkę przemieszać).
Wszystko doprawić solą, pieprzem
oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
Najlepiej smakuje z chlebem
posmarowanym masłem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz