Złocisty
kurczak z czosnkiem i majerankiem
to świetna propozycja na obiad i nie tylko.
Mieszanina intensywnych aromatów czosnku
i majeranku idealnie współgra
z
delikatnym mięsem drobiowym.
Z kolei rękaw do pieczenia sprawia,
że kurczak
jest bardzo soczysty
i idealnie dopieczony w środku.
Zachęcam Was do upieczenia go.
Nie będziecie
żałować!
Polecam!
Składniki:
- kurczak (ok. 1800g),
- 100g masła,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 garście majeranku,
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- 0,5 łyżeczki soli,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie:
osuszyć ręcznikiem papierowym,
odciąć fragment kupra.
Mięso delikatnie skropić olejem oraz posolić.
Sól z olejem rozprowadzić dokładnie po kurczaku.
Następnie drób obficie posypać
przyprawą do kurczaka.
Czosnek obrać,
lub
przecisnąć przez praskę.
Rozdrobnione warzywo połączyć
z masłem za pomocą
widelca.
Masłem czosnkowym
(ważne, aby kurczak miał temperaturę
pokojową,
wówczas masło lepiej się rozprowadzi).
Następnie całość posypać majerankiem.
Mięso umieścić w rękawie do pieczenia,
(od góry zrobić w rękawie dziurki,
aby para miała gdzie
uchodzić).
Zawiniątko odstawić do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie kurczaka
wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 220 stopni, grzanie: góra- dół,
na
środkową półkę.
Piec przez ok. 1,5 godziny.
Piec przez ok. 1,5 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz