niedziela, 23 października 2016

Złocisty kurczak
z czosnkiem
i majerankiem

Złocisty kurczak z czosnkiem i majerankiem
to świetna propozycja na obiad i nie tylko.
Mieszanina intensywnych aromatów czosnku
i majeranku idealnie współgra
z delikatnym mięsem drobiowym.
Z kolei rękaw do pieczenia sprawia,
że kurczak jest bardzo soczysty
i idealnie dopieczony w środku.
Zachęcam Was do upieczenia go.
Nie będziecie żałować!
Polecam!


Składniki:

  • kurczak  (ok. 1800g),
  • 100g masła,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 garście majeranku,
  •  ulubiona przyprawa do kurczaka 
              (dałam „Delikai" do mięs z Knora),
  • 0,5 łyżeczki soli,
  •  olej rzepakowy.


Przygotowanie:
Kurczaka umyć, odsączyć na cedzaku,











osuszyć ręcznikiem papierowym,
odciąć fragment kupra.












Mięso delikatnie skropić olejem oraz posolić.
Sól z olejem rozprowadzić dokładnie po kurczaku.












Następnie drób obficie posypać
przyprawą do kurczaka.












Czosnek obrać,







pokroić w drobną kosteczkę
lub przecisnąć przez praskę.







Rozdrobnione warzywo połączyć
z masłem za pomocą widelca.







Masłem czosnkowym












natrzeć mięso
(ważne, aby kurczak miał temperaturę pokojową,
wówczas masło lepiej się rozprowadzi).












Następnie całość posypać majerankiem.












Mięso umieścić w rękawie do pieczenia,
zawiązać go przeznaczonym do tego klipsem












(od góry zrobić w rękawie dziurki,
aby para miała gdzie uchodzić).












Zawiniątko odstawić do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie kurczaka wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 220 stopni, grzanie: góra- dół,
na środkową półkę.
Piec przez ok. 1,5 godziny.





































Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz