Jeśli
prowadzicie aktywny tryb życia,
powinniście sięgnąć po wątróbkę drobiową.
Często kojarzy nam się ona z tanim substytutem mięsa. Wielu z Was ma pewnie
traumę
z dzieciństwa związaną z wątróbką właśnie.
Tym przepisem chciałabym
zmienić
to stereotypowe myślenie.
Wątróbka może być smaczna,
jest również
bardzo zdrowa!
W 100 g tego podrobu znajduje się 10 mg żelaza,
to bardzo dużo.
Dzienne zapotrzebowanie
na żelazo dla kobiet wynosi 18 mg,
a dla mężczyzn 12 mg.
Ponadto zawiera również
cynk - ok. 3,5
mg.
Jest on potrzebny do utrzymania w
dobrej kondycji naszego układu immunologicznego.
Możemy w wątróbce znaleźć także
witaminy
z grupy B, m.in. B2, B3, B12,
które
uczestniczą w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek.
Organizm potrzebuje
tych witamin do naprawy mikro uszkodzeń włókien mięśniowych.
Dlatego właśnie po
wątróbkę powinny sięgać osoby aktywne fizycznie.
Spróbujcie, bo warto!
Polecam!