piątek, 23 grudnia 2016

Barszcz czerwony


 
Przeważnie każdemu z nas barszcz czerwony
kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia.
Tym wpisem chciałabym
Was przekonać do przygotowywania
go,  nie tylko od święta, ponieważ
jest po prostu pyszny  i zdrowy: morze witamin.
Ma intensywny czerwony kolor oraz smak
i  zapach, które skuszą niejednego.
Doskonale komponuje się, np.:z krokietami
z  żółtym serem i pieczarkami.
Mogą go jeść wegetarianie,
ponieważ nie jest gotowany na mięsie.
Każdy łyk barszczu gasi  pragnienie,
a rozkoszuje podniebienie.
Polecam!

wtorek, 20 grudnia 2016

Piernik staropolski




Piernik staropolski to, moim zdaniem,
król wśród pierników;
najlepiej jak jest przełożony
domowymi powidłami
oraz suszonymi śliwkami.
To swoista wisienka na torcie
bożonarodzeniowych słodkości.
Piernik pokryty jest polewą
z prawdziwej gorzkiej czekolady. 
Ciasto zarabia się ok. 2 miesiące 
przed świętami,
dlatego też świąteczną atmosferę
można poczuć dużo wcześniej.
Polecam!

środa, 30 listopada 2016

Sałatka
z tuńczykiem

Polecam Wam przepis na nieco egzotyczną,
a zarazem ciekawą w smaku sałatkę z tuńczykiem.
Pierwotny przepis na nią był nieco inny.
Postanowiłam go zmodyfikować,
aby sałatka nie była tak kaloryczna,
dlatego zamiast majonezu zastosowałam
jogurt naturalny.
Dodałam również brązowy ryż,
dzięki temu sałatka
świetnie nadaje się, np. na 2. śniadanie.
Polecam!

Risotto
z kurczakiem


Risotto to najpopularniejszy sposób
podawania ryżu we Włoszech.
Chciałabym, abyście zasmakowali się w tym daniu ponieważ, jest pyszne i sycące.
Przygotowałam risotto z kurczakiem,
ale można podawać je na wiele innych sposobów, np. z dynią.
Jeśli chcecie rozsmakować się we włoskiej kuchni; zróbcie sobie risotto.
Polecam!

poniedziałek, 24 października 2016

Ser smażony


Postanowiłam przedstawić Wam jeden ze smaków mojego dzieciństwa- serek smażony.
Zawsze przygotowywała go moja babcia.
Kiedy kruszyła twaróg, wiedzieliśmy,
że za kilka dni czeka nas coś pysznego do jedzenia.
Moja babcia robiła ten serek
z własnoręcznie przygotowywanego twarogu,
nie musiała dodawać do niego sody oczyszczonej, aby zgliwiał.
Niestety, nie mam dostępu do takiego sera-
babcia już go nie robi,
dlatego jestem zmuszona podać Wam przepis
z dodatkiem sody właśnie.
Myślę jednak, że ułatwi i zachęci Was to do tego,
aby przygotować ten przepyszny dodatek do chleba,
ponieważ w dzisiejszych czasach
bardzo ciężko dostać twaróg
z mleka niepasteryzowanego,
a tylko taki jest w stanie zmienić się w ser smażony
bez dodatku sody.
Poleca!

niedziela, 23 października 2016

Złocisty kurczak
z czosnkiem
i majerankiem

Złocisty kurczak z czosnkiem i majerankiem
to świetna propozycja na obiad i nie tylko.
Mieszanina intensywnych aromatów czosnku
i majeranku idealnie współgra
z delikatnym mięsem drobiowym.
Z kolei rękaw do pieczenia sprawia,
że kurczak jest bardzo soczysty
i idealnie dopieczony w środku.
Zachęcam Was do upieczenia go.
Nie będziecie żałować!
Polecam!

niedziela, 9 października 2016

Nalewka z moreli

 
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon nalewkowy.
Tym razem podaję przepis na morelówkę.
Jest to nalewka o bardzo delikatnym smaku.
Idealnie nadaje się do deserów.
Aromatyczne morele, wraz z wanilią,
stanowią czarujący duet,
któremu trudno się oprzeć. 
Polecam!

czwartek, 6 października 2016

Naleśniki
z jabłkami

Polecam Wam przepis
na moje naleśniki z jabłkami.
To świetny deser dla dzieci i dorosłych.
Posypane cukrem oraz cukrem wanilinowym
smakują przepysznie.
Uwierzcie mi, że naleśniki  z tego ciasta
naprawdę się udają, nie przywierają do patelni,
nie trzeba wielkiego trudu,
aby je przełożyć na drugą stronę.
Jeśli jesteś zapracowanym rodzicem
lub po prostu lubisz naleśniki,
ten przepis jest dla Ciebie.
Polecam!

niedziela, 1 maja 2016

Deser z malinami

Chciałabym Wam polecić przepis na ciasto,
a właściwie deser, który idealnie sprawdzi
się podczas majówkowego biesiadowania
i nie tylko. Jest bardzo pyszny i prosty
w przygotowaniu. Jeden kawałek nasyci
największego łasucha.
Można go przyrządzać
z najróżniejszymi owocami.
Tym razem wybrałam maliny,
ale równie dobrze sprawdzą
się tu truskawki lub brzoskwinie z  puszki.
Największą  zaletą tego deseru
jest to, że nie wymaga pieczenia.
Polecam!

sobota, 30 kwietnia 2016

Spaghetti

 
Chciałabym podzielić się z Wami przepisem
na sos do spaghetti.
Przygotowuję go z prawdziwych pomidorów.
Duża ilość świeżych ziół sprawia,
że jest bardzo aromatyczny i niepowtarzalny
w smaku. Nie zawiera sztucznych zagęstników
ani sztucznych ulepszaczy smaku.
Jeśli jesteś amatorem makaronu,
ten przepis jest dla Ciebie!
Polecam!

Wątróbka drobiowa
z jabłuszkiem
i majerankiem

Jeśli prowadzicie aktywny tryb życia,
powinniście sięgnąć po wątróbkę drobiową.
Często kojarzy nam się ona z tanim substytutem mięsa. Wielu z Was ma pewnie traumę
z dzieciństwa związaną z wątróbką właśnie.
Tym przepisem chciałabym zmienić
to stereotypowe myślenie.
Wątróbka może być smaczna,
jest również bardzo zdrowa!
W 100 g tego podrobu znajduje się 10 mg żelaza,
to bardzo dużo. Dzienne zapotrzebowanie
na żelazo dla kobiet wynosi 18 mg,
a dla mężczyzn 12 mg. Ponadto zawiera również
cynk -  ok. 3,5 mg.
Jest on potrzebny do utrzymania w dobrej kondycji naszego układu immunologicznego.
Możemy w wątróbce znaleźć także witaminy
z grupy B, m.in. B2, B3, B12,
które uczestniczą w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek.
Organizm potrzebuje tych witamin do naprawy mikro uszkodzeń włókien mięśniowych.
Dlatego właśnie po wątróbkę powinny sięgać osoby aktywne fizycznie.
Spróbujcie, bo warto!
Polecam!

Gzik


Oto danie, które jest znane szczególnie
w Wielkopolsce. Zazwyczaj podaje
się je z ziemniakami gotowanymi
w mundurkach. Świetnie smakuje również
z chlebem. Gzik przygotowuje
się  bardzo szybko
 Polecam!

niedziela, 10 kwietnia 2016

Golonka
po bawarsku


To klasyka niemieckiej kuchni.
Najczęściej można się z nią zapoznać
podczas święta Oktoberfest.
Hektolitry piwa, które turyści
i miejscowa ludność przelewają
wówczas przez swoje gardła,
idealnie komponują się z tym kalorycznym przysmakiem.
Nie miałam okazji uczestniczyć
w tym wspaniałym ,,święcie piwa”,
dlatego też postanowiłam zrobić golonkę
po bawarsku w domu. Wyszła wyśmienita,
miękka, rozpływająca się w ustach. 
Podana z jasnym,pszenicznym piwem
w cienkim szkle to idealna propozycja
dla prawdziwych facetów oraz kobiet z charakterem.
Polecam!

poniedziałek, 28 marca 2016

Surówka
z kiszoną kapustą,
marchewką
i jabłkiem


 
W okresie jesienno-zimowym,
kiedy wzrasta zachorowalność
na przeziębienie i grypę,
a dostęp do zdrowych warzyw
i owoców jest ograniczony,
warto sięgnąć po kiszoną kapustę.
Warzywo to posiada bardzo dużą zawartość witaminy C.
Z kolei witamina B sprawia,
że kapusta kiszona wykazuje właściwości
dotleniające, a także niweluje szkodliwe
działanie alkoholu.
Osoby cierpiące na wypadanie włosów
szczególnie powinny po nią sięgnąć,
ponieważ zawiera siarkę,
która korzystnie wpływa na porost włosów
i wzmacnia paznokcie.
Myślę, że argumentów,dla których warto zrobić
tę surówkę, jest sporo. To samo zdrowie! 
Polecam!

Jajka w szynce
z ogórkiem konserwowym
i majonezem


 
Oto przystawka, która zazwyczaj gości
na naszym stole podczas imienin.
Sprawdzi się ona także podczas bardziej
kameralnych przyjęć, np.: z przyjaciółmi. 
Jest bardzo smaczna,
a zarazem prosta w przygotowaniu. 
Działa na zmysł wzroku i wybornie smakuje. 
Polecam!

czwartek, 17 marca 2016

Tarta z borówkami

 
Tarta to taki rodzaj pieczywa,
w którym świetnie sprawdzi
się każdy owoc.
Chciałabym tym razem zwrócić
Waszą uwagę na borówkę amerykańską.
Polska jest jednym z największych
producentów tego wspaniałego owocu
na świecie i w Europie.
Pyszna, słodka, zawierająca
bardzo dużą ilość luteiny.
Warto je wdrożyć do swojej diety.
Tarta to idealny sposób, aby się nimi raczyć.
Polecam!

poniedziałek, 14 marca 2016

Orzeźwiający jabłecznik

Pomysł na to ciasto zrodził się w mojej głowie
z potrzeby zagospodarowania dużej ilości jabłek,
którymi matka natura obdarzyła
nas w zeszłym roku.
Placek ten miał być jednorazowym,
kulinarnym eksperymentem.
Nikt nie spodziewał się,
że wyjdzie aż tak dobry.
Z tego powodu postanowiłam
go Wam zaprezentować.
Mam nadzieję, że też Wam zasmakuje.
Polecam!

Hamburgery

Tym przepisem chciałabym
zmienić stereotypowe myślenie,
że najlepszy hamburger
jest zrobiony z mięsa wołowego.
Zastąpiłam je mięsem wieprzowo-drobiowym.
I co? Wyszło super.
Hamburgery były przepyszne.
Znikały z talerzy szybciej
niż mogłam to sobie wyobrazić.
Nie jest to tylko moja opinia.
Wszyscy, którzy je próbowali,
zgodzili się ze mną. Spróbujcie je i Wy!
Polecam!

piątek, 4 marca 2016

Pasta jajeczna
z wędzoną makrelą




Pasta jajeczna z wędzoną makrelą
to świetny pomysł na śniadanie.
Idealnie nadaje się do kanapek.
Jest bardzo smaczna i zdrowa.
Wędzona makrela posiada
dużą ilość kwasów omega-3 i omega-6,
zawiera również selen,
który korzystnie wpływa na odporność
organizmu oraz chroni przed działaniem
wolnych rodników.
Nie bez przyczyny głównym składnikiem
tej potrawy są jajka.
Zawierają one bowiem aminokwasy
egzogenne, czyli takie, które organizm
nie potrafi sam wytworzyć. 
Spróbujcie jej, bo warto. 
Polecam!

czwartek, 3 marca 2016

Drożdżowe paluchy do piwa


 Któż z nas nie lubi zagryzać czegoś
do zimnego browarka?
Zazwyczaj są to niezdrowe, smażone
w oleju palmowym, chipsy.
Chciałabym Wam zaproponować
coś znacznie lepszego,
smaczniejszego i zdrowszego.
Drożdżowe paluchy idealnie pasują do piwka.
Można je przyprawiać na wiele sposobów,
np.: sezamem lub papryką.
Osobiście najbardziej uwielbiam
je z masłem czosnkowym i rozmarynem.
Nie ma nic lepszego
na przygryzkę.
Polecam!

sobota, 20 lutego 2016

Ryż z jabłkiem
i cynamonem


Przedstawiam Wam przepis
na ryż z jabłkiem i cynamonem.
Danie to zazwyczaj podaje się  na podwieczorek,
ale świetnie sprawdzi się jako słodka kolacja.
Polecam!

Owocowa galaretka piwna


Zaskocz znajomych
i podaj im owocową galaretkę piwną.
Jest świetna na spotkania
z przyjaciółmi.
Na pewno zrobi furorę,
a goście będą zaskoczeni
Twoją kreatywnością.
Galaretka jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Polecam!

poniedziałek, 15 lutego 2016

Makaron w sosie
śmietanowo-serowym
z łososiem
i brokułami

Makaron w sosie śmietanowo-serowym
z łososiem i brokułami
to znakomity pomysł na wykwintny obiad.  Delikatny smak łososia w połączeniu
z nutą śmietanowo-serową
to wspaniałe połączenie smakowe.
Dodatek brokuły sprawia,
że danie staje się jeszcze smaczniejsze,
ale i zdrowsze, gdyż to warzywo zawiera
bardzo dużo witamin
oraz wartości odżywczych
(chroni, np. przed rakiem).
Jeśli zatem, tak jak ja,
nie lubisz brokułów,
a chciałbyś je jeść, spróbuj
je przemycić do tego dania,
a na pewno zmienisz zdanie.
Polecam!

Kluski śląskie


Kluski śląskie to znakomita  propozycja na obiad.
Podane z  gotowaną kapustą kiszoną,
sosem oraz pieczoną wieprzowiną,
smakują wprost wybornie.
Przygotowuje się je bardzo prosto.
Jeśli znudziły Ci się gotowane ziemniaki
albo pozostały z poprzedniego
dnia i nie masz co z nimi zrobić,
przerób je na kluski śląskie
i daj im drugie smaczniejsze życie.
Mam nadzieję,
że na stałe zagoszczą
w Waszym menu.
Polecam!

piątek, 12 lutego 2016

Murzynek


Murzynek Bambo nie tylko w Afryce mieszka.
Może on również  zagościć w Twoim domu.
Daj mu szansę i skuś się na pyszne,
czekoladowe ciasto z bakaliami, które rozbudzi
Twoje zmysły i sprawi, że dzień stanie się lepszy.
Polecam!

czwartek, 11 lutego 2016

Pączki


Co roku w tłusty czwartek moja babcia,
Ania, zaprasza całą rodzinę  na pączki.
Zawsze nie możemy się ich doczekać,
bo smakują jak na babcine pączki
przystało-bajecznie.
Żółciutkie w środku,
wypełnione domowymi powidłami,
nie mają konkurencji.
Czyż można sobie wyobrazić coś smaczniejszego?
Nie sądzę. Spróbujcie je i Wy!
Polecam!

Likier czekoladowy


Uwielbiam czekoladę.
Właśnie z miłości do niej zrodził się w mojej głowie
przepis na likier czekoladowy.
Trunek ten przygotowywany
jest z prawdziwej gorzkiej czekolady,
która w połączeniu z wanilią oraz alkoholem
daje niesamowite wrażenia smakowo-zapachowe.
Myślę, że ten przepis usatysfakcjonuje
każdego amatora czekolady.
Spróbujcie go koniecznie.
Polecam!

Grzane piwo
z pomarańczą, miodem
i goździkami


Grzane piwo z miodem, pomarańczą i goździkami
to idealny trunek na długie, zimowe wieczory.
Wspaniale rozgrzewa, a połączenie aromatu
goździków i pomarańczy
sprawi, że poczujesz się jak w niebie.
To niebanalny przepis na banalne piwo.
Spróbuj!
Polecam!

poniedziałek, 8 lutego 2016

Wiśniówka Anny A.

 
Swego czasu przeszukiwałam internet
oraz książki w poszukiwaniu
przepisu na idealną wiśniówkę.
Żaden z nich nie spełnił moich oczekiwań.
Postanowiłam zatem wykorzystać
moje doświadczenie w dziedzinie
produkcji nalewek i stworzyłam trunek,
moim zdaniem, wyśmienity.
Miód zawarty w nalewce
nadaje jej gęstości
oraz wyjątkowego smaku.
Kiedy ją spróbujecie, przyznacie mi rację.
Polecam!

niedziela, 7 lutego 2016

Tarta
z truskawkami

Tarta z truskawkami jest ciastem bardzo łatwym
w przygotowaniu, a zarazem bardzo pysznym.
Jej truskawkowo-wanilinowy aromat
pobudza kubki smakowe każdego,
kto znajdzie się w jej pobliżu.
Smak tarty jest również wyjątkowy,
bardzo trudno go zapomnieć.
Nie spotkałam nikogo, komu by nie smakowała.
Mogą się nią raczyć również osoby na diecie,
ponieważ głównym jej składnikiem
jest jogurt naturalny.
Polecam!

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

 
Moja rodzina najbardziej ceni
nalewkę z kwiatów czarnego bzu.
Można ją porównać
do słońca zamkniętego w butelce.
Ma oryginalną, krystaliczną barwę.
Ze względu na swoje
walory smakowe i lecznicze
nazywana jest nalewką przeciwgrypową.
Każdy powinien ją zrobić.
Nie ma nic lepszego na jesienną słotę.
Polecam!