niedziela, 13 października 2019

Placki z dyni

Jesień kojarzy mi się z dynią.
Z tego warzywa
można przyrządzić
wiele wspaniałych dań.
Tym razem
chcę Wam pokazać,
jak zrobić
przepyszne, złociste
placuszki dyniowe.
Przygotowuje
się je bardzo szybko.
Dziś zaprezentuję
je w wytrawnej wersji.
Rewelacyjnie smakują
również na słodko,
posypane cukrem. 
Zapraszam
Was do obejrzenia filmiku.
Polecam!

wtorek, 1 października 2019

Jajecznica
z pomidorami
i szczypiorkiem

Przedstawiam Wam przepis
na jedno
z moich ulubionych śniadań.
Jest nim jajecznica
z pomidorami i szczypiorkiem.
Pomidory to świetne źródło likopenu,
czyli organicznego związku chemicznego
o działaniu przeciwutleniającym.
Ten naturalny czerwony barwnik
to największy antyoksydant
z grupy karetonoidów.
Nie ginie on w obróbce termicznej.
Pomaga Nam w walce
z opóźnianiem procesu starzenia.
Spożywanie tego warzywa
ochroni nas również,
m. in. przed zawałem
oraz miażdżycą.
Najlepiej sięgać po pomidory
w sezonie,
ponieważ wówczas
są najbardziej aromatyczne.
To na pewno wpłynie
bardzo pozytywnie
na smak naszego dania.
Wypróbujcie ten przepis,
a Wasz poranek stanie się przyjemniejszy.
Polecam!

niedziela, 28 kwietnia 2019

Sałatka z tortellini


 Oto moja propozycja
na przepyszną, kolorową,
wiosenną sałatkę z tortellini.
Pomimo wyrazistych składników
jest bardzo delikatna  w smaku,
a za razem niezwykle sycąca.
Pięknie prezentuje się na talerzu.
Idealnie sprawdzi się, jako drugie śniadanie,
np.: do pracy lub szkoły.
Zrobi też furorę
na rodzinnych imprezach.
Ta sałatka
dogodzi Waszym wszystkim zmysłom.
Ucieszy wzrok i zaspokoi głód.
Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Polecam!

sobota, 13 kwietnia 2019

Żurek




Żurek zazwyczaj gości na naszym stole
w okresie Wielkanocy.
Mnogość smakowitych wędlin,
które pojawiają się w moim domu
w tym świątecznym okresie,
motywuje mnie, aby przyrządzić
ten specjał regionalnej kuchni polskiej.
Nazwa żur pochodzi od niemieckiego słowa sūr,
dziś sauer – kwaśny, (s)kisły.
Moja zupa powstaje na naturalnym zakwasie,
który również przygotowuję samodzielnie.
To gwarantuje jej niepowtarzalny smak,
którego nie zapewni żaden zakupiony,
gotowy produkt.
Polecam!

niedziela, 7 kwietnia 2019

Ciasto francuskie
z kurczakiem
i brokułami



Kolejny przepis z cyklu
szybkie i smaczne:-).
Dziś chciałabym Wam pokazać,
jak przygotować
ciasto francuskie z kurczakiem i brokułami.
To świetna przystawka, która idealnie
sprawdza się podczas spotkań z przyjaciółmi,
jak również kolacja dla dwojga.
Moim zdaniem najlepiej smakuje
z sosem czosnkowym. 
 Przepis na niego
zamieszczam w opisie pod filmem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Polecam!

niedziela, 17 marca 2019

Burrito


 
Zachęcam Was do przyrządzenia
pysznego, sycącego, aromatycznego
i lekko pikantnego Burrito.
Wywodzi się ono z Meksyku.
Zrobione jest z pszennej tortilli
zawiniętej wokół farszu,
który najczęściej
składa się z mięsa mielonego
lub ryżu i fasoli.
 Najpopularniejszym sosem,
z jakim jest podawane,
to kwaśna śmietana.
Burro w języku hiszpańskim oznacza osła.
Burrito swoją nazwę zawdzięcza
 Juanowi Mendezowi,
ponieważ w czasach
meksykańskiej rewolucji
w latach 1910- 1921
sprzedawał na ulicy tacos,
a jego środkiem transportu
był osioł.
Moje Burrito bardziej przypomina
to podawane
w Stanach Zjednoczonych.
Jego nadzienie
składa się z większej
ilości składników.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Polecam!

poniedziałek, 4 marca 2019

Kuskus z bananem, rodzynkami
i cynamonem

Zapraszam do przygotowania ze mną
pysznego, sycącego,
a przede wszystkim
szybkiego w przygotowaniu śniadania.
Jest nim kuskus z bananem,
rodzynkami i cynamonem.
Kuskus jest wyrobem z pszenicy durum,
który ma właściwości kaszy i makaronu.
Wywodzi się z północno- zachodniej Afryki.
Zyskał on popularność  dzięki
łatwości, a także szybkości w przygotowaniu,
jak również wszechstronności zastosowania
w kuchni.
Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Polecam!

niedziela, 17 lutego 2019

Surówka
z brokukuła

Kolorowa, pyszna, zdrowa!
Tymi słowami chciałabym zareklamować
dzisiejszą surówkę.
Brokuły posiadają wyjątkowe wartości odżywcze.
Są uznawane za jedne z najzdrowszych warzyw.
Szczególnie powinny po nie sięgać
osoby z obniżoną odpornością,
ponieważ  zawierają bardzo duże ilości
witaminy C i K.
Spożywane na surowo
podobno blokują raka.
W mojej surówce,w połączeniu
z papryką, kukurydzą
oraz pysznym ziołowym sosem,
smakują po prostu znakomicie.
Polecam!

niedziela, 10 lutego 2019

Ślimaczki
z
ciasta francuskiego nadziewane szynką
i
serem


Pyszne, złociste, chrupiące,
a zarazem mięciutkie i ciągnące w środku
ślimaczki z ciasta francuskiego
z szynką oraz dwoma rodzajami sera.
Przygotowuję je zazwyczaj
na spotkania z przyjaciółmi.
Zapewniam Was, że bardzo szybko
znikają z talerza.
Polecam!

poniedziałek, 21 stycznia 2019

Sałatka z tortelloni

Bardzo smaczna,
sycąca i szybka w przygotowaniu sałatka.
Fantastycznie sprawdzi się jako przekąska
na pikniku lub wycieczce.
Spakowana do lunch boxa
może być również pysznym drugim śniadaniem.
Uwielbiam ją jeść z chlebem
posmarowanym masłem.
Uważam, że ten dodatek
idealnie do niej pasuje.
Wy jednak możecie ją jeść samą.
Wybór należy do Was.
Jedno jest pewne, już mała porcja Was zasyci.
Polecam!

poniedziałek, 14 stycznia 2019

Zapiekanka ziemniaczana
z mięsem mielonym

Bardzo smaczna,
sycąca, a zarazem delikatna w smaku
zapiekanka ziemniaczana.
Fantastycznie sprawdzi się jako
jednodaniowy obiad.
Moja rodzina i ja
już się w niej rozsmakowaliśmy.
Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje
i chętnie będziecie sięgać po ten przepis nieraz.
Polecam!