Obiady

Placki z dyni
 
Jesień kojarzy mi się z dynią.
Z tego warzywa
można przyrządzić
wiele wspaniałych dań.
Tym razem
chcę Wam pokazać,
jak zrobić
przepyszne, złociste
placuszki dyniowe.
Przygotowuje
się je bardzo szybko.
Dziś zaprezentuję
je w wytrawnej wersji.
Rewelacyjnie smakują
również na słodko,
posypane cukrem. 
Zapraszam
Was do obejrzenia filmiku.
Polecam!
Czytaj więcej"


 Burrito
Zachęcam Was do przyrządzenia
pysznego, sycącego, aromatycznego
i lekko pikantnego Burrito.
Wywodzi się ono z Meksyku.
Zrobione jest z pszennej tortilli
zawiniętej wokół farszu,
który najczęściej
składa się z mięsa mielonego
lub ryżu i fasoli.
 Najpopularniejszym sosem,
z jakim jest podawane,
to kwaśna śmietana.
Burro w języku hiszpańskim oznacza osła.
Burrito swoją nazwę zawdzięcza
 Juanowi Mendezowi,
ponieważ w czasach
meksykańskiej rewolucji
w latach 1910- 1921
sprzedawał na ulicy tacos,
a jego środkiem transportu
był osioł.
Moje Burrito bardziej przypomina
to podawane
w Stanach Zjednoczonych.
Jego nadzienie
składa się z większej
ilości składników.
Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Polecam! 
Czytaj więcej" 


Zapiekanka ziemniaczana
z mięsem mielonym
Bardzo smaczna,
sycąca, a zarazem delikatna w smaku
zapiekanka ziemniaczana.
Fantastycznie sprawdzi się jako
jednodaniowy obiad.
Moja rodzina i ja
już się w niej rozsmakowaliśmy.
Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje
i chętnie będziecie sięgać po ten przepis nieraz.
Polecam! 
Czytaj więcej"


Makaron
ze szpinakiem
i kurczakiem
 
 Pyszny, sycący, kremowy,
szybki w przygotowaniu,
a przede wszystkim zdrowy,
ponieważ jego główny składnik
stanowi szpinak.
Zadowoli podniebienia smakoszy,
jak i tych, którzy określają się mianem
totalnych przeciwników szpinaku.
To niedoceniane przez wielu z nas warzywo
jest prawdziwą kopalnią witamin
K, C, E, B1 ,B2, B6 i PP
oraz beta karotenu i kwasu foliowego.
Zawiera również składniki mineralne, takie jak:
wapń, magnez, fosfor, żelazo,
miedź, potas, jod, cynk i mangan.
Wykazuje działanie antynowotworowe,
albowiem posiada wysoką zawartość prowitaminy A
oraz luteiny, które są silnymi antyoksydantami.
Może też korzystnie wpływać
na leczenie zwyrodnienia siatkówki oka.
Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Dlatego watro go wykorzystywać
jako dodatek do wielu potraw.
Polecam!
Czytaj więcej"


Calzone
Jest to pizza w kształcie pieroga.
 Moje Calzone przygotowuję
z własnoręcznie robionym sosem,
on nadaje mu wyjątkowego,
indywidualnego charakteru.
Jego intensywny smak,
w połączeniu z delikatnością Mozzarelli,
to doskonała uczta dla kubków smakowych.
Ciasto, które po upieczeniu jest chrupiące,
a zarazem bardzo puszyste,
świetnie komponuje się z sosem oraz nadzieniem.
Gwarantuję,
kto raz spróbuje Calzone z tego przepisu,
uwierzy, że  pyszną pizzę można zjeść,
nie tylko w pizzerii.
Wystarczy odrobina zapału, troszkę wolnego czasu
i sukces murowany :-).
Polecam! 
Czytaj więcej"


Makaron z serem Feta
i papryką
 
Ser Feta zwykle kojarzy nam się z sałatką grecką.
Tym przepisem chciałabym Wam pokazać
kolejne zastosowanie tego składnika.
Okazuje się, że Feta świetnie smakuje
również na ciepło.
Gdy się go rozpuści,
tworzy pyszny, sycący sos do makaronu.
Jeśli jesteście osobami
wiecznie ścigającymi się z czasem,
ten przepis Wam  się spodoba.
Polecam!
Czytaj więcej" 


Uszka wigilijne
Święta Bożego Narodzenia już tuż, tuż.
Dlatego publikuję ten przepis właśnie teraz 
 Może komuś z Was się przyda
i uszka wzbogacą Wasz świąteczny jadłospis.
Te grzybowe mini pierożki
to nieodzowny element wigilijnego menu,
które gości na stole w moim domu.
Podaję je z barszczem czerwonym,
przepis na niego możecie znaleźć tutaj. 
Przygotowywanie ich jest nieco czasochłonne,
ale efekt wart jest wysiłku.
Gwarantuje Wam, że różnica
po między własnoręcznie zrobionymi,
a kupionymi w sklepie jest kolosalna.
Warto się trochę pomęczyć,
aby w sposób szczególny celebrować miłe chwile
w rodzinnym gronie.
Polecam!  
Czytaj więcej" 
Kotlety z indyka
To  idealny, prosty i szybki
w przygotowaniu obiad.
Świetnie smakują z ziemniakami
lub frytkami i surówką.
Mięso z indyka w dietetycznym rankingu
zajmuje bezapelacyjnie pierwsze miejsce,
ponieważ zawiera bardzo mało kalorii. 
 Jest źródłem niacyny, selenu,
witaminy B6 i B12 oraz cynku. 
 Udowodniono, że niedobór witaminy B6
może utrudnić odchudzanie.
Selen zaś uczestniczy
w metabolizmie hormonów tarczycy,
odpowiadających za tempo przemiany materii.
Dlatego też pierś z indyka
jest najczęściej polecanym mięsem
podczas diety odchudzającej.
Mój przepis może nie jest mało kaloryczny,
ale na pewno bardzo smaczny.
Polecam! 

Makaron z kurczakiemi warzywami
Makaron z kurczakiem
w sosie śmietanowym z warzywami
to przepyszne, sycące danie,
które za każdym razem
może smakować nieco inaczej.
Zależy to od tego,
jakich warzyw użyjecie
do przygotowania tej potrawy.
Zapewniam jednak, że każda warzywna wariacja
sprawdzi się w tym przepisie idealnie.
Pomysł na ten makaron
zrodził się w mojej głowie z potrzeby chwili,
przymierałam głodem, a w zamrażarc
 były tylko warzywa na patelnię i kurczak.
Postanowiłam trochę po kombinować
i wyszło owo cudo,
które Wam z czystym sumieniem…
Polecam!
Czytaj więcej" 


Risotto
z kurczakiem
Risotto to najpopularniejszy sposób
podawania ryżu we Włoszech.
Chciałabym, abyście zasmakowali się w tym daniu ponieważ, jest pyszne i sycące.
Przygotowałam risotto z kurczakiem,
ale można podawać je na wiele innych sposobów, np. z dynią.
Jeśli chcecie rozsmakować się we włoskiej kuchni; zróbcie sobie risotto.
Polecam! 
Czytaj więcej " 


Złocisty kurczak
z czosnkiem
i majerankiem

Złocisty kurczak z czosnkiem i majerankiem
to świetna propozycja na obiad i nie tylko.
Mieszanina intensywnych aromatów czosnku
i majeranku idealnie współgra
z delikatnym mięsem drobiowym.
Z kolei rękaw do pieczenia sprawia,
że kurczak jest bardzo soczysty
i idealnie dopieczony w środku.
Zachęcam Was do upieczenia go.
Nie będziecie żałować!
Polecam!
  

Spaghetti
Chciałabym podzielić się z Wami przepisem
na sos do spaghetti.
Przygotowuję go z prawdziwych pomidorów.
Duża ilość świeżych ziół sprawia,
że jest bardzo aromatyczny i niepowtarzalny
w smaku. Nie zawiera sztucznych zagęstników
ani sztucznych ulepszaczy smaku.
Jeśli jesteś amatorem makaronu,
ten przepis jest dla Ciebie!
Polecam!
Czytaj więcej " 


Gzik
Oto danie, które jest znane szczególnie
w Wielkopolsce. Zazwyczaj podaje
się je z ziemniakami gotowanymi
w mundurkach. Świetnie smakuje również
z chlebem. Gzik przygotowuje
się  bardzo szybko
 Polecam! 
Czytaj więcej " 


Krem z dyni
z grzankami czosnkowymi 

Krem z dyni to idealna alternatywa
na jesienną monotonię kulinarną.
Jest pyszny i pożywny.
Korzenne przyprawy
nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu.
Podany z czosnkowymi grzankami
to świetna propozycja na każdą okazję.
Zaskocz rodzinę i znajomych.
Polecam!
     Czytaj więcej "
        

Golonka po bawarsku
To klasyka niemieckiej kuchni.
Najczęściej można się z nią zapoznać
podczas święta Oktoberfest.
Hektolitry piwa, które turyści
i miejscowa ludność przelewają
wówczas przez swoje gardła,
idealnie komponują się z tym kalorycznym przysmakiem.
Nie miałam okazji uczestniczyć
w tym wspaniałym ,,święcie piwa”,
dlatego też postanowiłam zrobić golonkę
po bawarsku w domu. Wyszła wyśmienita,
miękka, rozpływająca się w ustach. 
Podana z jasnym,pszenicznym piwem
w cienkim szkle to idealna propozycja
dla prawdziwych facetów oraz kobiet z charakterem.
Polecam!
 Czytaj więcej "


Żurek
Żurek zazwyczaj gości na naszym stole
w okresie Wielkanocy.
Mnogość smakowitych wędlin,
które pojawiają się w moim domu
w tym świątecznym okresie,
motywuje mnie, aby przyrządzić
ten specjał regionalnej kuchni polskiej.
Nazwa żur pochodzi od niemieckiego słowa sūr,
dziś sauer – kwaśny, (s)kisły.
Moja zupa powstaje na naturalnym zakwasie,
który również przygotowuję samodzielnie.
To gwarantuje jej niepowtarzalny smak,
którego nie zapewni żaden zakupiony,
gotowy produkt.
Polecam!
Czytaj więcej "


Makaron w sosie śmietanowo-serowym
z łososiem i brokułami
Makaron w sosie śmietanowo-serowym
z łososiem i brokułami
to znakomity pomysł na wykwintny obiad.  Delikatny smak łososia w połączeniu
z nutą śmietanowo-serową
to wspaniałe połączenie smakowe.
Dodatek brokuły sprawia,
że danie staje się jeszcze smaczniejsze,
ale i zdrowsze, gdyż to warzywo zawiera
bardzo dużo witamin
oraz wartości odżywczych
(chroni, np. przed rakiem).
Jeśli zatem, tak jak ja,
nie lubisz brokułów,
a chciałbyś je jeść, spróbuj
je przemycić do tego dania,
a na pewno zmienisz zdanie.
Polecam!
Czytaj więcej "  


Kluski śląskie
Kluski śląskie to znakomita  propozycja na obiad.
Podane z  gotowaną kapustą kiszoną,
sosem oraz pieczoną wieprzowiną,
smakują wprost wybornie.
Przygotowuje się je bardzo prosto.
Jeśli znudziły Ci się gotowane ziemniaki
albo pozostały z poprzedniego
dnia i nie masz co z nimi zrobić,
przerób je na kluski śląskie
i daj im drugie smaczniejsze życie.
Mam nadzieję,
że na stałe zagoszczą
w Waszym menu.
Polecam! 
Czytaj więcej "
      

Barszcz czerwony
Przeważnie każdemu z nas barszcz czerwony
kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia.
Tym wpisem chciałabym
Was przekonać do przygotowywania
go,  nie tylko od święta, ponieważ
jest po prostu pyszny  i zdrowy: morze witamin.
Ma intensywny czerwony kolor oraz smak
i  zapach, które skuszą niejednego.
Doskonale komponuje się, np.:z krokietami
z  żółtym serem i pieczarkami.
Mogą go jeść wegetarianie,
ponieważ nie jest gotowany na mięsie.
Każdy łyk barszczu gasi  pragnienie,
a rozkoszuje podniebienie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz