poniedziałek, 30 lipca 2018

Tarta
z szynką
i brokułami


Oto kolejna pyszna i łatwa w przygotowaniu
przystawka na bazie ciasta francuskiego.
O prozdrowotnych właściwościach brokułów
pisałam w przepisie
na makaron w sosie
śmietanowo- serowym
z łososiem i brokułami;
przepis na niego znajdziecie tutaj.
Prócz tego zdrowego warzywa
w tej tarcie są inne bardzo wartościowe składniki,
które idealnie dopełniają smak dania.
Myślę, że rozsmakujecie się w niej,
tak jak ja, moja rodzina i znajomi.
Polecam!

poniedziałek, 23 lipca 2018

Makaron
ze szpinakiem
i kurczakiem

Pyszny, sycący, kremowy,
szybki w przygotowaniu,
a przede wszystkim zdrowy,
ponieważ jego główny składnik
stanowi szpinak.
Zadowoli podniebienia smakoszy,
jak i tych, którzy określają się mianem
totalnych przeciwników szpinaku.
To niedoceniane przez wielu z nas warzywo
jest prawdziwą kopalnią witamin
K, C, E, B1 ,B2, B6 i PP
oraz beta karotenu i kwasu foliowego.
Zawiera również składniki mineralne, takie jak:
wapń, magnez, fosfor, żelazo,
miedź, potas, jod, cynk i mangan.
Wykazuje działanie antynowotworowe,
albowiem posiada wysoką zawartość prowitaminy A
oraz luteiny, które są silnymi antyoksydantami.
Może też korzystnie wpływać
na leczenie zwyrodnienia siatkówki oka.
Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Dlatego watro go wykorzystywać
jako dodatek do wielu potraw.
Polecam!

czwartek, 12 lipca 2018

Sałatka
z kurczakiem

Lekka, letnia sałatka z kurczakiem.
To świetna alternatywa
na drugie śniadanie lub kolację
dla osób  dbających o linię.
Bardzo dobrze syci i smakuje.
Jest delikatna w smaku,
więc śmiało możecie zabrać ją do pracy.
Jej składniki przyczyniają się do utrzymania
płaskiego brzucha.
Często jadłam ją, będąc na diecie redukcyjnej
i choć teraz się nie odchudzam,
zawsze zjadam ją ze smakiem.
Polecam!

poniedziałek, 2 lipca 2018

Konfitura
z porzeczek


Latem warto zatroszczyć się o naszą odporność
w sezonie jesienno- zimowym
i przygotować konfiturę z porzeczek.
Nadają się na nią zarówno owoce
czarnych, jak i czerwonych porzeczek.
Powszechnie wiadomo,
że te małe, niepozorne kuleczki
to prawdziwa bomba witaminy C.
Warto jest więc je zakonserwować
i cieszyć się ich smakiem, 
np.: w herbacie lub na kanapkach,
oraz wspominać miłe, słoneczne chwile.
Polecam!