Jajecznica
z pomidorami
i szczypiorkiem
Kuskus z bananem,
rodzynkami
i cynamonem
Zapraszam do przygotowania ze mną
Omlet z szynką,
serem, pomidorami,
cebulą i papryką
Omlet to jedno z moich
Konfitura
z porzeczek
Latem warto zatroszczyć się o naszą odporność
Żytni zakwas chlebowy
Kiedyś znajomy piekarz powiedział mi,
Domowy chleb na zakwasie
z suszonymi śliwkami
i pestkami słonecznika
Oto przepis na pyszny, zdrowy chleb
Polecam!
Czytaj więcej"
z pomidorami
i szczypiorkiem
Przedstawiam
Wam przepis
na jedno
z moich ulubionych śniadań.
Jest nim jajecznica
z
pomidorami i szczypiorkiem.
Pomidory to świetne źródło likopenu,
czyli
organicznego związku chemicznego
o działaniu przeciwutleniającym.
Ten naturalny
czerwony barwnik
to największy antyoksydant
z grupy karetonoidów.
Nie ginie on
w obróbce termicznej.
Pomaga Nam w walce
z opóźnianiem procesu starzenia.
Spożywanie
tego warzywa
ochroni nas również,
m. in. przed zawałem
oraz miażdżycą.
Najlepiej
sięgać po pomidory
w sezonie,
ponieważ
wówczas
są najbardziej aromatyczne.
To na pewno wpłynie
bardzo pozytywnie
na
smak naszego dania.
Wypróbujcie ten przepis,
a Wasz poranek stanie się przyjemniejszy.
Polecam!
Czytaj więcej"Kuskus z bananem,
rodzynkami
i cynamonem
Zapraszam do przygotowania ze mną
pysznego, sycącego,
a przede wszystkim
szybkiego w
przygotowaniu śniadania.
Jest nim kuskus z bananem,
rodzynkami i cynamonem.
Kuskus jest wyrobem z pszenicy durum,
który ma właściwości kaszy i makaronu.
Wywodzi się z północno- zachodniej Afryki.
Zyskał on popularność dzięki
łatwości, a także szybkości w
przygotowaniu,
jak również wszechstronności zastosowania
w kuchni.
Omlet z szynką,
serem, pomidorami,
cebulą i papryką
Omlet to jedno z moich
bardziej ulubionych śniadań,
ponieważ jest pyszny i sycący.
Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu.
Każdy, kto ma dobre chęci, deskę, nóż
no i, oczywiście, patelnię,
może sobie zaserwować
bardzo sycący początek dnia :-).
Zaletą omletu jest również to,
że
tak szybko Wam się nie znudzi,
gdyż za każdym razem
możecie zrobić go z innymi
warzywami.
Lubię, kiedy jest ich dużo.
Wówczas może on nie mieć aż tak ładnego
kształtu,
ale smakuje o niebo lepiej.
Wy zawsze możecie zmniejszyć
ilość
składników warzywnych oraz szynki o połowę
i cieszyć się, nie tylko smakiem,
Konfitura
z porzeczek
Latem warto zatroszczyć się o naszą odporność
w sezonie jesienno- zimowym
i przygotować konfiturę z porzeczek.
Nadają się
na nią zarówno owoce
czarnych, jak i czerwonych porzeczek.
Powszechnie wiadomo,
że te małe, niepozorne kuleczki
to prawdziwa bomba witaminy C.
Warto jest więc
je zakonserwować
i cieszyć się ich smakiem,
np.: w herbacie lub na kanapkach,
oraz wspominać miłe, słoneczne chwile.
Polecam!
Czytaj więcej" Żytni zakwas chlebowy
Kiedyś znajomy piekarz powiedział mi,
że niemożliwe jest upieczenie prawdziwego chleba
(takiego jak w piekarni)
w warunkach domowych.
Tym przepisem chciałabym
przekonać Was,
że jest to możliwe.
Potrzebny jest tylko odpowiednio zrobiony
zakwas
chlebowy.
Jest to mieszanka wody i mąki, najczęściej żytniej.
Jest to mieszanka wody i mąki, najczęściej żytniej.
To naturalny środek zakwaszający
i
spulchniający chleb.
Występuje w nim kilkadziesiąt rodzajów
bakterii oraz
drożdży.
Do najważniejszych z nich należą
bakterie odpowiadające
za produkcję kwasu
mlekowego,
który wpływa na aktywację enzymów trawiennych,
stymulujących pracę
przewodu pokarmowego
i usprawniających proces wydalania,
oraz kwasu octowego i dzikich drożdży.
Ta
sfermentowana papka sprawi,
że Wasz chlebek będzie o wiele zdrowszy,
smaczniejszy
i dłużej zachowa świeżość.
Polecam!
Czytaj więcej"Domowy chleb na zakwasie
z suszonymi śliwkami
i pestkami słonecznika
Oto przepis na pyszny, zdrowy chleb
z mąki pełnoziarnistej.
Przygotowuję go na własnoręcznie
zrobionym zakwasie.
Przepis możecie znaleźć tutaj".
Zakwas sprawia, że chleb smakuje
wyjątkowo,
długo zachowuje świeżość.
Suszona śliwka nadaje mu wyjątkowego,
słodkawego posmaku i aromatu.
Takiego chleba nie kupicie w piekarni!!!
Zrezygnujcie z supermarketowych gniotów
i wypróbujcie ten przepis na prawdziwy
chleb.
Różnicę odczujecie,
GWARANTUJĘ:-).Polecam!
Czytaj więcej"
Pasta z tuńczykiemi szczypiorkiem
Bardzo
smaczna, lekkostrawna
Pszenne bułeczki
Postanowiłam przedstawić Wam jeden ze smaków mojego dzieciństwa- serek smażony.
i szybka w przygotowaniu.
Idealna na kanapki.
Na pewno wzbogaci i urozmaici
Na pewno wzbogaci i urozmaici
Pszenne bułeczki
Któż z nas
nie zachwycał się zapachem
świeżego pieczywa,
przechodząc obok piekarni.
Założę
się, że wielu z Was wstawało wcześnie rano
i pędziło do sklepu po jeszcze
cieplutki chlebek,
aby móc raczyć się nim podczas śniadania.
Tym przepisem chciałabym przekonać Was,
że
ciasto na pyszne, chrupiące bułeczki,
rogale i inne pszenne wypieki
możecie
spokojnie przygotować
samodzielnie w domu.
Wystarczy ok. godziny
i
wypieki są gotowe do konsumpcji.
Jestem pewna, że nikt z domowników
nie
pogardzi takim śniadankiem,
a zapach, który uwolni się podczas wypieku,
tylko
wzmoże ich apetyt.
Jeśli chcesz zabawić się w piekarza
Jeśli chcesz zabawić się w piekarza

Postanowiłam przedstawić Wam jeden ze smaków mojego dzieciństwa- serek smażony.
Zawsze
przygotowywała go moja babcia.
Kiedy kruszyła twaróg, wiedzieliśmy,
że za kilka
dni czeka nas coś pysznego do jedzenia.
Moja babcia robiła ten serek
z własnoręcznie przygotowywanego twarogu,
z własnoręcznie przygotowywanego twarogu,
nie musiała dodawać do niego sody oczyszczonej, aby
zgliwiał.
Niestety, nie mam dostępu do takiego sera-
babcia już go nie robi,
dlatego jestem zmuszona podać Wam przepis
z dodatkiem sody właśnie.
Myślę
jednak, że ułatwi i zachęci Was to do tego,
aby przygotować ten przepyszny dodatek do chleba,
ponieważ w dzisiejszych czasach
bardzo ciężko dostać twaróg
z mleka niepasteryzowanego,
a tylko taki jest w stanie zmienić się w ser
smażony
bez dodatku sody.
Pasta jajeczna
z wędzoną makrelą
Pasta jajeczna
z wędzoną makrelą
to świetny pomysł na śniadanie.
Idealnie nadaje się do
kanapek.
Jest bardzo smaczna i zdrowa.
Wędzona makrela posiada
dużą ilość kwasów
omega-3 i omega-6,
zawiera również selen,
który korzystnie wpływa na odporność
organizmu oraz chroni przed działaniem
wolnych rodników.
Nie bez przyczyny głównym składnikiem
tej potrawy są jajka.
Zawierają one bowiem aminokwasy
egzogenne, czyli takie, które organizm
nie potrafi sam wytworzyć.
Spróbujcie jej, bo warto.
Polecam!
Czytaj więcej "
który korzystnie wpływa na odporność
organizmu oraz chroni przed działaniem
wolnych rodników.
Nie bez przyczyny głównym składnikiem
tej potrawy są jajka.
Zawierają one bowiem aminokwasy
egzogenne, czyli takie, które organizm
nie potrafi sam wytworzyć.
Spróbujcie jej, bo warto.
Polecam!
Czytaj więcej "
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz