Śniadania

Jajecznica
z pomidorami
i szczypiorkiem 
 
Przedstawiam Wam przepis
na jedno
z moich ulubionych śniadań.
Jest nim jajecznica
z pomidorami i szczypiorkiem.
Pomidory to świetne źródło likopenu,
czyli organicznego związku chemicznego
o działaniu przeciwutleniającym.
Ten naturalny czerwony barwnik
to największy antyoksydant
z grupy karetonoidów.
Nie ginie on w obróbce termicznej.
Pomaga Nam w walce
z opóźnianiem procesu starzenia.
Spożywanie tego warzywa
ochroni nas również,
m. in. przed zawałem
oraz miażdżycą.
Najlepiej sięgać po pomidory
w sezonie,
ponieważ wówczas
są najbardziej aromatyczne.
To na pewno wpłynie
bardzo pozytywnie
na smak naszego dania.
Wypróbujcie ten przepis,
a Wasz poranek stanie się przyjemniejszy.
Polecam! 
 Czytaj więcej"


Kuskus z bananem,
rodzynkami
i cynamonem 
Zapraszam do przygotowania ze mną
pysznego, sycącego,
a przede wszystkim
szybkiego w przygotowaniu śniadania.
Jest nim kuskus z bananem,
rodzynkami i cynamonem.
Kuskus jest wyrobem z pszenicy durum,
który ma właściwości kaszy i makaronu.
Wywodzi się z północno- zachodniej Afryki.
Zyskał on popularność  dzięki
łatwości, a także szybkości w przygotowaniu,
jak również wszechstronności zastosowania
w kuchni.
Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Polecam!
 Czytaj więcej"


Omlet z szynką,
serem, pomidorami,
cebulą i papryką
 
Omlet to jedno z moich
bardziej ulubionych śniadań,
ponieważ jest pyszny i sycący.
Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu.
Każdy, kto ma dobre chęci, deskę, nóż
no i, oczywiście, patelnię,
może sobie zaserwować
bardzo sycący początek dnia :-).
Zaletą omletu jest również to,
że tak szybko Wam się nie znudzi,
gdyż za każdym razem
możecie zrobić go z innymi warzywami.
Lubię, kiedy jest ich dużo.
Wówczas może on nie mieć aż tak ładnego kształtu,
ale smakuje o niebo lepiej.
Wy zawsze możecie zmniejszyć
ilość składników warzywnych oraz szynki o połowę
i cieszyć się, nie tylko smakiem,
ale też ładniejszym wyglądem dania.
Polecam!
Czytaj więcej" 


Konfitura
z porzeczek
 
Latem warto zatroszczyć się o naszą odporność
w sezonie jesienno- zimowym
i przygotować konfiturę z porzeczek.
Nadają się na nią zarówno owoce
czarnych, jak i czerwonych porzeczek.
Powszechnie wiadomo,
że te małe, niepozorne kuleczki
to prawdziwa bomba witaminy C.
Warto jest więc je zakonserwować
i cieszyć się ich smakiem, 
np.: w herbacie lub na kanapkach,
oraz wspominać miłe, słoneczne chwile.
Polecam!
Czytaj więcej"


Żytni zakwas chlebowy
 
Kiedyś znajomy piekarz powiedział mi,
że niemożliwe jest upieczenie prawdziwego chleba
(takiego jak w piekarni)
w warunkach domowych.
Tym przepisem chciałabym przekonać Was,
że jest to możliwe.
Potrzebny jest tylko odpowiednio zrobiony
zakwas chlebowy.
Jest to mieszanka wody i mąki, najczęściej żytniej.
To naturalny środek zakwaszający
i spulchniający chleb.
Występuje w nim kilkadziesiąt rodzajów
bakterii oraz drożdży.
Do najważniejszych z nich należą
bakterie odpowiadające
za produkcję kwasu mlekowego,
który wpływa na aktywację enzymów trawiennych,
stymulujących pracę przewodu pokarmowego
i usprawniających proces wydalania,
oraz  kwasu octowego i dzikich drożdży.
Ta sfermentowana papka sprawi,
że Wasz chlebek będzie o wiele zdrowszy,
smaczniejszy i dłużej zachowa świeżość.
Polecam!
Czytaj więcej"


Domowy chleb na zakwasie
z suszonymi śliwkami
i pestkami słonecznika
 
Oto przepis na pyszny, zdrowy chleb
z mąki pełnoziarnistej.
Przygotowuję go na własnoręcznie
zrobionym zakwasie.
Przepis możecie znaleźć tutaj".
Zakwas sprawia, że chleb smakuje wyjątkowo,
długo zachowuje świeżość.
Suszona śliwka nadaje mu wyjątkowego,
słodkawego posmaku i aromatu.
Takiego chleba nie kupicie w piekarni!!!
Zrezygnujcie z supermarketowych gniotów
i wypróbujcie ten przepis na prawdziwy chleb.
Różnicę odczujecie,
GWARANTUJĘ:-).
Polecam!
Czytaj więcej"
Pasta z tuńczykiemi szczypiorkiem
Bardzo smaczna, lekkostrawna
i szybka w przygotowaniu.
Idealna na kanapki.
Na pewno wzbogaci i urozmaici
Wasze śniadaniowe menu.
Polecam! 
Czytaj więcej" 


Pszenne bułeczki 
Któż z nas nie zachwycał się zapachem
świeżego pieczywa,
przechodząc obok piekarni.
Założę się, że wielu z Was wstawało wcześnie rano
i pędziło do sklepu po jeszcze cieplutki chlebek,
aby móc raczyć się nim podczas śniadania.
Tym przepisem chciałabym przekonać Was,
że ciasto na pyszne, chrupiące bułeczki,
rogale i inne pszenne wypieki
możecie spokojnie przygotować
samodzielnie w domu.
Wystarczy ok. godziny
i wypieki są gotowe do konsumpcji.
Jestem pewna, że nikt z domowników
nie pogardzi takim śniadankiem,
a zapach, który uwolni się podczas wypieku,
tylko wzmoże ich apetyt.
Jeśli chcesz zabawić się w piekarza
i zobaczyć jaka to frajda- wypróbuj ten przepis .
Polecam!
Czytaj więcej" 


Ser smażony 
 
Postanowiłam przedstawić Wam jeden ze smaków mojego dzieciństwa- serek smażony.
Zawsze przygotowywała go moja babcia.
Kiedy kruszyła twaróg, wiedzieliśmy,
że za kilka dni czeka nas coś pysznego do jedzenia.
Moja babcia robiła ten serek
z własnoręcznie przygotowywanego twarogu,
nie musiała dodawać do niego sody oczyszczonej, aby zgliwiał.
Niestety, nie mam dostępu do takiego sera-
babcia już go nie robi,
dlatego jestem zmuszona podać Wam przepis
z dodatkiem sody właśnie.
Myślę jednak, że ułatwi i zachęci Was to do tego,
aby przygotować ten przepyszny dodatek do chleba,
ponieważ w dzisiejszych czasach
bardzo ciężko dostać twaróg
z mleka niepasteryzowanego,
a tylko taki jest w stanie zmienić się w ser smażony
bez dodatku sody.


Pasta jajeczna
z wędzoną makrelą


Pasta jajeczna z wędzoną makrelą
to świetny pomysł na śniadanie.
Idealnie nadaje się do kanapek.
Jest bardzo smaczna i zdrowa.
Wędzona makrela posiada
dużą ilość kwasów omega-3 i omega-6,
zawiera również selen,
który korzystnie wpływa na odporność
organizmu oraz chroni przed działaniem
wolnych rodników.
Nie bez przyczyny głównym składnikiem
tej potrawy są jajka.
Zawierają one bowiem aminokwasy
egzogenne, czyli takie, które organizm
nie potrafi sam wytworzyć. 
Spróbujcie jej, bo warto. 
Polecam!
Czytaj więcej " 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz