niedziela, 28 kwietnia 2019

Sałatka z tortellini


 Oto moja propozycja
na przepyszną, kolorową,
wiosenną sałatkę z tortellini.
Pomimo wyrazistych składników
jest bardzo delikatna  w smaku,
a za razem niezwykle sycąca.
Pięknie prezentuje się na talerzu.
Idealnie sprawdzi się, jako drugie śniadanie,
np.: do pracy lub szkoły.
Zrobi też furorę
na rodzinnych imprezach.
Ta sałatka
dogodzi Waszym wszystkim zmysłom.
Ucieszy wzrok i zaspokoi głód.
Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Polecam!

sobota, 13 kwietnia 2019

Żurek




Żurek zazwyczaj gości na naszym stole
w okresie Wielkanocy.
Mnogość smakowitych wędlin,
które pojawiają się w moim domu
w tym świątecznym okresie,
motywuje mnie, aby przyrządzić
ten specjał regionalnej kuchni polskiej.
Nazwa żur pochodzi od niemieckiego słowa sūr,
dziś sauer – kwaśny, (s)kisły.
Moja zupa powstaje na naturalnym zakwasie,
który również przygotowuję samodzielnie.
To gwarantuje jej niepowtarzalny smak,
którego nie zapewni żaden zakupiony,
gotowy produkt.
Polecam!

niedziela, 7 kwietnia 2019

Ciasto francuskie
z kurczakiem
i brokułami



Kolejny przepis z cyklu
szybkie i smaczne:-).
Dziś chciałabym Wam pokazać,
jak przygotować
ciasto francuskie z kurczakiem i brokułami.
To świetna przystawka, która idealnie
sprawdza się podczas spotkań z przyjaciółmi,
jak również kolacja dla dwojga.
Moim zdaniem najlepiej smakuje
z sosem czosnkowym. 
 Przepis na niego
zamieszczam w opisie pod filmem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Polecam!