poniedziałek, 28 marca 2016

Surówka
z kiszoną kapustą,
marchewką
i jabłkiem


 
W okresie jesienno-zimowym,
kiedy wzrasta zachorowalność
na przeziębienie i grypę,
a dostęp do zdrowych warzyw
i owoców jest ograniczony,
warto sięgnąć po kiszoną kapustę.
Warzywo to posiada bardzo dużą zawartość witaminy C.
Z kolei witamina B sprawia,
że kapusta kiszona wykazuje właściwości
dotleniające, a także niweluje szkodliwe
działanie alkoholu.
Osoby cierpiące na wypadanie włosów
szczególnie powinny po nią sięgnąć,
ponieważ zawiera siarkę,
która korzystnie wpływa na porost włosów
i wzmacnia paznokcie.
Myślę, że argumentów,dla których warto zrobić
tę surówkę, jest sporo. To samo zdrowie! 
Polecam!

Jajka w szynce
z ogórkiem konserwowym
i majonezem


 
Oto przystawka, która zazwyczaj gości
na naszym stole podczas imienin.
Sprawdzi się ona także podczas bardziej
kameralnych przyjęć, np.: z przyjaciółmi. 
Jest bardzo smaczna,
a zarazem prosta w przygotowaniu. 
Działa na zmysł wzroku i wybornie smakuje. 
Polecam!

czwartek, 17 marca 2016

Tarta z borówkami

 
Tarta to taki rodzaj pieczywa,
w którym świetnie sprawdzi
się każdy owoc.
Chciałabym tym razem zwrócić
Waszą uwagę na borówkę amerykańską.
Polska jest jednym z największych
producentów tego wspaniałego owocu
na świecie i w Europie.
Pyszna, słodka, zawierająca
bardzo dużą ilość luteiny.
Warto je wdrożyć do swojej diety.
Tarta to idealny sposób, aby się nimi raczyć.
Polecam!

poniedziałek, 14 marca 2016

Orzeźwiający jabłecznik

Pomysł na to ciasto zrodził się w mojej głowie
z potrzeby zagospodarowania dużej ilości jabłek,
którymi matka natura obdarzyła
nas w zeszłym roku.
Placek ten miał być jednorazowym,
kulinarnym eksperymentem.
Nikt nie spodziewał się,
że wyjdzie aż tak dobry.
Z tego powodu postanowiłam
go Wam zaprezentować.
Mam nadzieję, że też Wam zasmakuje.
Polecam!

Hamburgery

Tym przepisem chciałabym
zmienić stereotypowe myślenie,
że najlepszy hamburger
jest zrobiony z mięsa wołowego.
Zastąpiłam je mięsem wieprzowo-drobiowym.
I co? Wyszło super.
Hamburgery były przepyszne.
Znikały z talerzy szybciej
niż mogłam to sobie wyobrazić.
Nie jest to tylko moja opinia.
Wszyscy, którzy je próbowali,
zgodzili się ze mną. Spróbujcie je i Wy!
Polecam!

piątek, 4 marca 2016

Pasta jajeczna
z wędzoną makrelą




Pasta jajeczna z wędzoną makrelą
to świetny pomysł na śniadanie.
Idealnie nadaje się do kanapek.
Jest bardzo smaczna i zdrowa.
Wędzona makrela posiada
dużą ilość kwasów omega-3 i omega-6,
zawiera również selen,
który korzystnie wpływa na odporność
organizmu oraz chroni przed działaniem
wolnych rodników.
Nie bez przyczyny głównym składnikiem
tej potrawy są jajka.
Zawierają one bowiem aminokwasy
egzogenne, czyli takie, które organizm
nie potrafi sam wytworzyć. 
Spróbujcie jej, bo warto. 
Polecam!

czwartek, 3 marca 2016

Drożdżowe paluchy do piwa


 Któż z nas nie lubi zagryzać czegoś
do zimnego browarka?
Zazwyczaj są to niezdrowe, smażone
w oleju palmowym, chipsy.
Chciałabym Wam zaproponować
coś znacznie lepszego,
smaczniejszego i zdrowszego.
Drożdżowe paluchy idealnie pasują do piwka.
Można je przyprawiać na wiele sposobów,
np.: sezamem lub papryką.
Osobiście najbardziej uwielbiam
je z masłem czosnkowym i rozmarynem.
Nie ma nic lepszego
na przygryzkę.
Polecam!