poniedziałek, 24 października 2016

Ser smażony


Postanowiłam przedstawić Wam jeden ze smaków mojego dzieciństwa- serek smażony.
Zawsze przygotowywała go moja babcia.
Kiedy kruszyła twaróg, wiedzieliśmy,
że za kilka dni czeka nas coś pysznego do jedzenia.
Moja babcia robiła ten serek
z własnoręcznie przygotowywanego twarogu,
nie musiała dodawać do niego sody oczyszczonej, aby zgliwiał.
Niestety, nie mam dostępu do takiego sera-
babcia już go nie robi,
dlatego jestem zmuszona podać Wam przepis
z dodatkiem sody właśnie.
Myślę jednak, że ułatwi i zachęci Was to do tego,
aby przygotować ten przepyszny dodatek do chleba,
ponieważ w dzisiejszych czasach
bardzo ciężko dostać twaróg
z mleka niepasteryzowanego,
a tylko taki jest w stanie zmienić się w ser smażony
bez dodatku sody.
Poleca!

niedziela, 23 października 2016

Złocisty kurczak
z czosnkiem
i majerankiem

Złocisty kurczak z czosnkiem i majerankiem
to świetna propozycja na obiad i nie tylko.
Mieszanina intensywnych aromatów czosnku
i majeranku idealnie współgra
z delikatnym mięsem drobiowym.
Z kolei rękaw do pieczenia sprawia,
że kurczak jest bardzo soczysty
i idealnie dopieczony w środku.
Zachęcam Was do upieczenia go.
Nie będziecie żałować!
Polecam!

niedziela, 9 października 2016

Nalewka z moreli

 
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon nalewkowy.
Tym razem podaję przepis na morelówkę.
Jest to nalewka o bardzo delikatnym smaku.
Idealnie nadaje się do deserów.
Aromatyczne morele, wraz z wanilią,
stanowią czarujący duet,
któremu trudno się oprzeć. 
Polecam!

czwartek, 6 października 2016

Naleśniki
z jabłkami

Polecam Wam przepis
na moje naleśniki z jabłkami.
To świetny deser dla dzieci i dorosłych.
Posypane cukrem oraz cukrem wanilinowym
smakują przepysznie.
Uwierzcie mi, że naleśniki  z tego ciasta
naprawdę się udają, nie przywierają do patelni,
nie trzeba wielkiego trudu,
aby je przełożyć na drugą stronę.
Jeśli jesteś zapracowanym rodzicem
lub po prostu lubisz naleśniki,
ten przepis jest dla Ciebie.
Polecam!