poniedziałek, 17 grudnia 2018

Uszka wigilijne

Święta Bożego Narodzenia już tuż, tuż.
Dlatego publikuję ten przepis właśnie teraz 
 Może komuś z Was się przyda
i uszka wzbogacą Wasz świąteczny jadłospis.
Te grzybowe mini pierożki
to nieodzowny element wigilijnego menu,
które gości na stole w moim domu.
Podaję je z barszczem czerwonym,
przepis na niego możecie znaleźć tutaj. 
Przygotowywanie ich jest nieco czasochłonne,
ale efekt wart jest wysiłku.
Gwarantuje Wam, że różnica
po między własnoręcznie zrobionymi,
a kupionymi w sklepie jest kolosalna.
Warto się trochę pomęczyć,
aby w sposób szczególny celebrować miłe chwile
w rodzinnym gronie.
Polecam!

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Czekolada
na gorąco

Jak już wcześniej pisałam,
uwielbiam czekoladę:-).
Proponuję przygotować ją w płynnej postaci
na długie, zimne, zimowe wieczory.
Taka mikstura na pewno postawi Was na nogi,
rozgrzeje i pomoże wyjść z doła:-).
Jeśli jesteście miłośnikami
mocniejszych wrażeń
lub przypraw korzennych,
możecie do niej dosypać szczyptę
chili bądź cynamonu.
W wersji dla dorosłych
kropelka czegoś mocniejszego
też świetnie się tu sprawdzi.
Pamiętajcie jednak,
aby nie dolewać procentów
do wrzącego płynu,
ponieważ Wam uciekną
i będziecie się raczyć
czekoladą o smaku alkoholu:-(.
Poniżej podaję, tak zwany przepis bazowy,
który osobiście lubię najbardziej spożywać.
Wszelkie modyfikacje pozostawiam
Waszym kubkom smakowym:-).
Polecam!