poniedziałek, 25 czerwca 2018

Domowy chleb
na zakwasie
z suszonymi śliwkami
i pestkami słonecznika


Oto przepis na pyszny, zdrowy chleb
z mąki pełnoziarnistej.
Przygotowuję go na własnoręcznie
zrobionym zakwasie.
Przepis możecie znaleźć tutaj".
Zakwas sprawia, że chleb smakuje wyjątkowo,
długo zachowuje świeżość.
Suszona śliwka nadaje mu wyjątkowego,
słodkawego posmaku i aromatu.
Takiego chleba nie kupicie w piekarni!!!
Zrezygnujcie z supermarketowych gniotów
i wypróbujcie ten przepis na prawdziwy chleb.
Różnicę odczujecie,
GWARANTUJĘ:-).
Polecam!

Żytni zakwas chlebowy


Kiedyś znajomy piekarz powiedział mi,
że niemożliwe jest upieczenie prawdziwego chleba
(takiego jak w piekarni)
w warunkach domowych.
Tym przepisem chciałabym przekonać Was,
że jest to możliwe.
Potrzebny jest tylko odpowiednio zrobiony
zakwas chlebowy.
Jest to mieszanka wody i mąki, najczęściej żytniej.
To naturalny środek zakwaszający
i spulchniający chleb.
Występuje w nim kilkadziesiąt rodzajów
bakterii oraz drożdży.
Do najważniejszych z nich należą
bakterie odpowiadające
za produkcję kwasu mlekowego,
który wpływa na aktywację enzymów trawiennych,
stymulujących pracę przewodu pokarmowego
i usprawniających proces wydalania,
oraz  kwasu octowego i dzikich drożdży.
Ta sfermentowana papka sprawi,
że Wasz chlebek będzie o wiele zdrowszy,
smaczniejszy i dłużej zachowa świeżość.
Polecam! 

wtorek, 19 czerwca 2018

Sałatka ziemniaczana

Ta sałatka była konsumowana
podczas ostatniego grilla.
Przygotowała ją moja koleżanka.
Tak wszystkim zasmakowała,
że postanowiłam wziąć od niej przepis
i podzielić się nim z Wami.
Jest ona bardzo smaczna,
świetnie komponuje się z mięsem z grilla.
Idealnie sprawdzi się również
jako samodzielne danie,
ponieważ jest dość sycąca.
Uwielbiam ją jeść
z chlebem posmarowanym masłem.
Polecam! 

wtorek, 5 czerwca 2018

Calzone


Jest to pizza w kształcie pieroga.
 Moje Calzone przygotowuję
z własnoręcznie robionym sosem,
on nadaje mu wyjątkowego,
indywidualnego charakteru.
Jego intensywny smak,
w połączeniu z delikatnością Mozzarelli,
to doskonała uczta dla kubków smakowych.
Ciasto, które po upieczeniu jest chrupiące,
a zarazem bardzo puszyste,
świetnie komponuje się z sosem oraz nadzieniem.
Gwarantuję,
kto raz spróbuje Calzone z tego przepisu,
uwierzy, że  pyszną pizzę można zjeść,
nie tylko w pizzerii.
Wystarczy odrobina zapału, troszkę wolnego czasu
i sukces murowany :-).
Polecam!