niedziela, 13 października 2019

Placki z dyni

Jesień kojarzy mi się z dynią.
Z tego warzywa
można przyrządzić
wiele wspaniałych dań.
Tym razem
chcę Wam pokazać,
jak zrobić
przepyszne, złociste
placuszki dyniowe.
Przygotowuje
się je bardzo szybko.
Dziś zaprezentuję
je w wytrawnej wersji.
Rewelacyjnie smakują
również na słodko,
posypane cukrem. 
Zapraszam
Was do obejrzenia filmiku.
Polecam!

wtorek, 1 października 2019

Jajecznica
z pomidorami
i szczypiorkiem

Przedstawiam Wam przepis
na jedno
z moich ulubionych śniadań.
Jest nim jajecznica
z pomidorami i szczypiorkiem.
Pomidory to świetne źródło likopenu,
czyli organicznego związku chemicznego
o działaniu przeciwutleniającym.
Ten naturalny czerwony barwnik
to największy antyoksydant
z grupy karetonoidów.
Nie ginie on w obróbce termicznej.
Pomaga Nam w walce
z opóźnianiem procesu starzenia.
Spożywanie tego warzywa
ochroni nas również,
m. in. przed zawałem
oraz miażdżycą.
Najlepiej sięgać po pomidory
w sezonie,
ponieważ wówczas
są najbardziej aromatyczne.
To na pewno wpłynie
bardzo pozytywnie
na smak naszego dania.
Wypróbujcie ten przepis,
a Wasz poranek stanie się przyjemniejszy.
Polecam!