niedziela, 23 kwietnia 2017

Pszenne bułeczki



Któż z nas nie zachwycał się zapachem
świeżego pieczywa,
przechodząc obok piekarni.
Założę się, że wielu z Was wstawało wcześnie rano
i pędziło do sklepu po jeszcze cieplutki chlebek,
aby móc raczyć się nim podczas śniadania.
Tym przepisem chciałabym przekonać Was,
że ciasto na pyszne, chrupiące bułeczki,
rogale i inne pszenne wypieki
możecie spokojnie przygotować
samodzielnie w domu.
Wystarczy ok. godziny
i wypieki są gotowe do konsumpcji.
Jestem pewna, że nikt z domowników
nie pogardzi takim śniadankiem,
a zapach, który uwolni się podczas wypieku,
tylko wzmoże ich apetyt.
Jeśli chcesz zabawić się w piekarza
i zobaczyć jaka to frajda- wypróbuj ten przepis .
Polecam! 

niedziela, 2 kwietnia 2017

Skubaniec

Skubaniec inaczej zwany pleśniakiem,
to bardzo proste i szybkie
w przygotowaniu ciasto.
Podejrzewam, że nazwa pleśniak
wzięła się z powodu bezowej czapeczki,
która otula owoce,
a skubaniec- od „skubania” ciasta na kawałki
w trakcie przygotowywania wypieku.
Moja babcia robiła go z owocami agrestu
lub powidłami.
Słyszałam również, że niektóre osoby
dodają do niego bakalie.
Zazwyczaj piekę go z brzoskwiniami z puszki.
Uważam, że tak smakuje najlepiej.
Prawo wyboru i modyfikacji
pozostawiam jednak Wam!
Polecam!