piątek, 23 grudnia 2016

Barszcz czerwony


 
Przeważnie każdemu z nas barszcz czerwony
kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia.
Tym wpisem chciałabym
Was przekonać do przygotowywania
go,  nie tylko od święta, ponieważ
jest po prostu pyszny  i zdrowy: morze witamin.
Ma intensywny czerwony kolor oraz smak
i  zapach, które skuszą niejednego.
Doskonale komponuje się, np.:z krokietami
z  żółtym serem i pieczarkami.
Mogą go jeść wegetarianie,
ponieważ nie jest gotowany na mięsie.
Każdy łyk barszczu gasi  pragnienie,
a rozkoszuje podniebienie.
Polecam!


Składniki na ok. 3l barszczu.
  • 1500g buraków,
  • 200g marchwi,
  • 2 jabłka,
  • 100g pietruszki ( ok. 1 korzeń),
  • 100g selera,
  • 4 łyżki cukru,
  • ok. 2 łyżki soli,
  • sok z 4. cytryn,
  • 100g cebuli,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 15-20 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 3-4 l wody.


Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w krążki
i zrumienić na suchej patelni.
Wszystko, wraz z przyprawami
(prócz czosnku i majeranku) zaleć wodą.
Gotować ok. godziny od momentu zagotowania.
Po tym czasie barszcz przecedzić
i doprawić do smaku
przeciśniętym przez praskę czosnkiem
i majerankiem oraz innymi przyprawami
(cytryna lub kwasek, pieprz, sól i cukier).




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz