kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia.
Tym
wpisem chciałabym
Was przekonać do przygotowywania
go, nie tylko od święta, ponieważ
jest po prostu
pyszny i zdrowy: morze
witamin.
Ma intensywny czerwony kolor oraz smak
i zapach, które skuszą niejednego.
Doskonale
komponuje się, np.:z krokietami
z żółtym serem i pieczarkami.
Mogą go jeść
wegetarianie,
ponieważ nie jest gotowany na mięsie.
Każdy łyk barszczu
gasi pragnienie,
a rozkoszuje
podniebienie.
Polecam!
Składniki na ok. 3l barszczu.
- 1500g buraków,
- 200g marchwi,
- 2 jabłka,
- 100g pietruszki ( ok. 1 korzeń),
- 100g selera,
- 4 łyżki cukru,
- ok. 2 łyżki soli,
- sok z 4. cytryn,
- 100g cebuli,
- 6 ząbków czosnku,
- 15-20 ziarenek ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 3-4 l wody.
Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w krążki
i zrumienić na suchej patelni.
Wszystko, wraz z przyprawami
(prócz czosnku i majeranku) zaleć wodą.
Gotować ok. godziny od momentu zagotowania.
Po tym czasie barszcz przecedzić
i doprawić do smaku
przeciśniętym przez praskę czosnkiem
i majerankiem oraz innymi przyprawami
(cytryna lub kwasek, pieprz, sól i cukier).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz