do zimnego
browarka?
Zazwyczaj są to niezdrowe, smażone
w oleju palmowym, chipsy.
Chciałabym Wam zaproponować
coś znacznie lepszego,
smaczniejszego i zdrowszego.
Drożdżowe paluchy idealnie pasują do piwka.
Można je przyprawiać na wiele sposobów,
np.: sezamem lub papryką.
Osobiście najbardziej uwielbiam
je z masłem czosnkowym i rozmarynem.
Nie ma nic lepszego
na przygryzkę.
Polecam!
Zazwyczaj są to niezdrowe, smażone
w oleju palmowym, chipsy.
Chciałabym Wam zaproponować
coś znacznie lepszego,
smaczniejszego i zdrowszego.
Drożdżowe paluchy idealnie pasują do piwka.
Można je przyprawiać na wiele sposobów,
np.: sezamem lub papryką.
Osobiście najbardziej uwielbiam
je z masłem czosnkowym i rozmarynem.
Nie ma nic lepszego
na przygryzkę.
Polecam!
- 0,5kg mąki tortowej,
- 3dag drożdży,
- 250 mililitrów ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego.
Składniki na masło ziołowe:
- 100 g masła,
- 1 duży ząbek czosnku,
- jedna trzecia gałązki rozmarynu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
W 100 ml ciepłej wody
rozpuścić drożdże, następnie dodać cukier
oraz odrobinę mąki.
Roztwór odstawić na ok. 5 minut.
W tym czasie przesiać mąkę
przez sito, dodać do niej oliwę i roztwór drożdżowy.
Wszystko wymieszać.
Następnie do mąki z drożdżami dodać 75ml wody
i znów wszystko wymieszać.
Ostatnim krokiem jest rozpuszczenie
soli w 75 ml wody i dodanie jej do ciasta.
Kiedy wszystkie składniki znajdą
się już w misce, ciasto energicznie wyrobić,
posmarować od góry wodą, przykryć ściereczką
i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
W tym czasie można zrobić ziołowe masło.
i dodać do niego czosnek przeciśnięty
przez praskę oraz drobno pokrojone
listki rozmarynu.
Wszystko doprawić solą
i wymieszać widelcem.
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć
z miski i pokroić na mniejsze części.
i kroić na paseczki ok. 1 cm szerokości.
Każdy z nich rozciągnąć
na długość ok. 15 cm.
Paluchy z ciasta układać na blasze,
piec przez ok. 10 minut
w temperaturze 250 stopni,
grzanie: góra- dół
(muszą mieć złoty kolor).
Upieczone paluchy można
podawać z ulubionymi sosami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz