czwartek, 3 marca 2016

Drożdżowe paluchy do piwa


 Któż z nas nie lubi zagryzać czegoś
do zimnego browarka?
Zazwyczaj są to niezdrowe, smażone
w oleju palmowym, chipsy.
Chciałabym Wam zaproponować
coś znacznie lepszego,
smaczniejszego i zdrowszego.
Drożdżowe paluchy idealnie pasują do piwka.
Można je przyprawiać na wiele sposobów,
np.: sezamem lub papryką.
Osobiście najbardziej uwielbiam
je z masłem czosnkowym i rozmarynem.
Nie ma nic lepszego
na przygryzkę.
Polecam!


Składniki na ciasto:
  • 0,5kg mąki tortowej,
  • 3dag drożdży,
  • 250 mililitrów ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego.


Składniki na masło ziołowe:
  • 100 g masła,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • jedna trzecia gałązki rozmarynu,
  • szczypta soli.


Przygotowanie:
W 100 ml ciepłej wody
rozpuścić drożdże, następnie dodać cukier
oraz odrobinę mąki.
Roztwór odstawić na ok. 5 minut.
W tym czasie przesiać  mąkę
przez sito, dodać do niej oliwę i roztwór drożdżowy.
Wszystko wymieszać.
Następnie do mąki z drożdżami dodać 75ml wody
i znów wszystko wymieszać.
Ostatnim krokiem jest rozpuszczenie
soli w 75 ml wody i dodanie jej do ciasta.
Kiedy wszystkie składniki znajdą
się już w misce, ciasto energicznie wyrobić,
posmarować od góry wodą, przykryć ściereczką
i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
W tym czasie  można zrobić ziołowe masło.
Do miseczki włożyć masło
i dodać do niego czosnek przeciśnięty
przez praskę oraz drobno pokrojone
listki rozmarynu.
Wszystko doprawić solą
i wymieszać widelcem. 
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć
z miski i pokroić na mniejsze części. 









Każdą z nich spłaszczyć,
tworząc prostokąty o grubości ok. 1 cm. 
Ciasto posmarować  ziołowym masłem
i kroić na paseczki ok. 1 cm szerokości.















Każdy z nich rozciągnąć
na długość ok. 15 cm.
Paluchy z ciasta układać na blasze,
piec przez ok. 10 minut 
w temperaturze  250 stopni,
grzanie: góra- dół
(muszą mieć złoty kolor).







  
Upieczone paluchy można
podawać z ulubionymi sosami.
















Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz