To idealny, prosty i szybki
w przygotowaniu obiad.
w przygotowaniu obiad.
Świetnie smakują z ziemniakami
lub frytkami i surówką.
Mięso z indyka w
dietetycznym rankingu
zajmuje bezapelacyjnie pierwsze miejsce,
ponieważ zawiera
bardzo mało kalorii.
Jest źródłem
niacyny, selenu,
witaminy B6 i B12 oraz cynku.
Udowodniono, że niedobór witaminy B6
może utrudnić odchudzanie.
Selen
zaś uczestniczy
w metabolizmie hormonów tarczycy,
odpowiadających za tempo
przemiany materii.
Dlatego też pierś z indyka
jest najczęściej polecanym mięsem
podczas diety odchudzającej.
Mój przepis może nie jest mało kaloryczny,
Mój przepis może nie jest mało kaloryczny,
ale na pewno bardzo smaczny.
Polecam!
Polecam!
Składniki:
- 400g filetu z indyka
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 6 łyżek bułki tartej,
- 8 łyżek oleju rzepakowego,
- 0,5 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- ulubiona przyprawa
Przygotowanie:
Mięso umyć,
odsączyć, pokroić w 1 cm plastry
(jeśli jest w całości).
Kawałek filetu umieścić na desce
pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej.
Sznycel rozklepać z obu stron
na grubość ok. 0,5 cm lub cieniej
{najlepiej rozpocząć rozklepywanie od
środka mięsa
i kierować się do zewnątrz
(uwaga: należy dokładnie rozklepać
krawędzie kotleta,
po usmażeniu nie będą twarde)}.
Pozostałe kawałki mięsa potraktować
w ten sam sposób.
Rozbite filety obtoczyć
w mące,
roztrzepanych jajkach
oraz bułce tartej.
Opanierowane kotlety posypać z obu stron
solą, pieprzem oraz przyprawą.
Smażyć na rozgrzanym oleju
ok. 1,5- 2 minut z każdej strony.
Pod koniec smażenia na patelnię wrzucić masło
(to sprawi, że kotlety będą jeszcze
smaczniejsze).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz