wtorek, 12 grudnia 2017

Kotlety z indyka

To  idealny, prosty i szybki
w przygotowaniu obiad.
Świetnie smakują z ziemniakami
lub frytkami i surówką.
Mięso z indyka w dietetycznym rankingu
zajmuje bezapelacyjnie pierwsze miejsce,
ponieważ zawiera bardzo mało kalorii. 
 Jest źródłem niacyny, selenu,
witaminy B6 i B12 oraz cynku. 
 Udowodniono, że niedobór witaminy B6
może utrudnić odchudzanie.
Selen zaś uczestniczy
w metabolizmie hormonów tarczycy,
odpowiadających za tempo przemiany materii.
Dlatego też pierś z indyka
jest najczęściej polecanym mięsem
podczas diety odchudzającej.
Mój przepis może nie jest mało kaloryczny,
ale na pewno bardzo smaczny.
Polecam!



Składniki:

  • 400g filetu z indyka
             (kupiłam już pokrojoną w plastry),
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 8 łyżek oleju rzepakowego,
  • 0,5 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • ulubiona przyprawa
             (użyłam Delicatu z Knora).

  

Przygotowanie:
Mięso umyć, odsączyć, pokroić w 1 cm plastry
(jeśli jest w całości).












Kawałek filetu umieścić na desce
pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej.

















Sznycel rozklepać z obu stron
na grubość ok. 0,5 cm lub cieniej
{najlepiej rozpocząć rozklepywanie od środka mięsa
i kierować się do zewnątrz
(uwaga: należy dokładnie rozklepać
krawędzie kotleta,
po usmażeniu nie będą twarde)}.

















Pozostałe kawałki mięsa potraktować
w ten sam sposób.

Rozbite filety obtoczyć
w mące,











roztrzepanych jajkach









oraz bułce tartej.











Opanierowane kotlety posypać z obu stron
solą, pieprzem oraz przyprawą.









Smażyć na rozgrzanym oleju
ok. 1,5- 2 minut z każdej strony.










Pod koniec smażenia na patelnię wrzucić masło
(to sprawi, że kotlety będą jeszcze smaczniejsze).





















Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz