Ciasto
marchewkowe to świetny,
a zarazem ciekawy sposób
na wykorzystanie marchewek.
Jest
bardzo smaczne i sycące.
Konsystencją i smakiem przypomina piernik.
Podaję je z
masą śmietankową,
która, moim zdaniem,
jeszcze bardziej wzbogaca jego smak.
Składniki:
Ciasto:
(do
odmierzania składników
używam szklanki 200 ml) Ciasto:
- 3 duże marchewki,
- 4 jajka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka oleju rzepakowego,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Masa:
- 1 śmietankowy serek „Almette”,
- 70g masła,
- 6 łyżek pudru cukru.
oraz:
- orzechy włoskie (do przystrojenia ciasta).
Przygotowanie ciasta:
Do miski wbić jajka i wsypać cukier.
Składniki ubić na puszystą masę
(cukier musi się rozpuścić).
Następnie, nieustannie miksując
naprzemiennie dodawać
olej oraz przesianą przez sito mąkę tortową,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika
oraz cynamonem.
(cukier musi się rozpuścić).
Następnie, nieustannie miksując
naprzemiennie dodawać
olej oraz przesianą przez sito mąkę tortową,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika
oraz cynamonem.
Gdy ciasto będzie już dobrze wymieszane
dodać do niego obraną i utartą
na dużych oczkach marchew.
Całość wymieszać
i przełożyć do tortownicy
(średnica 24 cm),
której dno zostało wysmarowane masłem.
Ciasto wstawić do rozgrzanego
do 170 stopni piekarnika,
grzanie: góra- dół,
na środkową półkę.
Piec ok. 60- 70 minut
(najlepiej pod koniec pieczenia
wbić w ciasto patyczek
do szaszłyków;
gdy po wyciągnięciu będzie suchy,
ciasto jest gotowe.
Przygotowanie masy:
Następnie (miksując na wolnych obrotach)
dodawać porcjami puder cukier,
kiedy składniki dobrze się połączą.
Masę wstawić na kilkanaście minut
do lodówki, aby stężała.
Składanie ciasta:
Przestudzone
ciasto przekroić na dwie części.
Na pierwszy z placków nałożyć,
a następnie rozsmarować
połowę śmietankowej masy.
Posmarowaną część ciasta przykryć
drugim plackiem.
Ciasto po wierzchu przesmarować
pozostałą masą
i posypać orzechami.
Następnie wstawić je do lodówki
na kilka godzin.
Po tym czasie jest gotowe.
Na pierwszy z placków nałożyć,
a następnie rozsmarować
połowę śmietankowej masy.
Posmarowaną część ciasta przykryć
drugim plackiem.
Ciasto po wierzchu przesmarować
pozostałą masą
i posypać orzechami.
Następnie wstawić je do lodówki
na kilka godzin.
Po tym czasie jest gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz