środa, 22 listopada 2017

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to świetny,
a zarazem ciekawy sposób
na wykorzystanie marchewek.
Jest bardzo smaczne i sycące.
Konsystencją i smakiem przypomina piernik.
Podaję je z masą śmietankową,
która, moim zdaniem,
jeszcze bardziej wzbogaca jego smak.
Polecam!


Składniki:
 (do odmierzania składników
używam szklanki 200 ml) 


Ciasto:

  • 3 duże marchewki,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu.


Masa:

  • 1 śmietankowy serek „Almette”,
  • 70g masła,
  • 6 łyżek pudru cukru.


oraz:

  • orzechy włoskie (do przystrojenia ciasta).


Przygotowanie ciasta: 
Do miski wbić jajka i wsypać cukier.
Składniki ubić na puszystą masę
(cukier musi się rozpuścić).








Następnie, nieustannie miksując
naprzemiennie dodawać
olej oraz przesianą przez sito mąkę tortową,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika
oraz cynamonem.









Gdy ciasto będzie już dobrze wymieszane
dodać do niego obraną i utartą
na dużych oczkach marchew.










Całość wymieszać







i przełożyć do  tortownicy
(średnica 24 cm),
której dno zostało wysmarowane masłem.
Ciasto wstawić do rozgrzanego
do 170 stopni piekarnika,
grzanie: góra- dół,
na środkową półkę.








Piec ok. 60- 70 minut
(najlepiej pod koniec pieczenia
wbić w ciasto patyczek
do szaszłyków;
gdy po wyciągnięciu będzie suchy,
ciasto jest gotowe.
















Przygotowanie masy:

Miękkie masło dokładnie wymieszać
z serkiem ”Almette”.








Następnie  (miksując na wolnych obrotach)
dodawać porcjami puder cukier,







kiedy składniki  dobrze się połączą.
Masę wstawić na kilkanaście minut
do lodówki, aby stężała.














Składanie ciasta:

Przestudzone ciasto przekroić na dwie części.







Na pierwszy z placków nałożyć,
a następnie rozsmarować
połowę śmietankowej masy.







Posmarowaną część ciasta przykryć
drugim plackiem.
Ciasto po wierzchu przesmarować
pozostałą masą
i posypać orzechami.








Następnie wstawić je do lodówki
na kilka godzin.
Po tym czasie jest gotowe. 














Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz