Makaron z
kurczakiem
w sosie śmietanowym z
warzywami
to przepyszne, sycące danie,
które za każdym razem
może smakować nieco inaczej.
Zależy to od tego,
jakich
warzyw użyjecie
do przygotowania tej potrawy.
Zapewniam jednak, że każda warzywna wariacja
sprawdzi się w tym
przepisie idealnie.
Pomysł na ten makaron
zrodził się w mojej głowie z potrzeby chwili,
przymierałam
głodem, a w zamrażarc
były tylko warzywa na patelnię i kurczak.
Postanowiłam
trochę po kombinować
i wyszło
owo cudo,
które Wam z czystym sumieniem…
Polecam!
Składniki:
- 750g makaronu świderki,
- 2 piersi z kurczaka,
- paczka warzyw na patelnię 450g (użyłam mieszanki
- 1 średnia cebula,
- 500 ml śmietanki 18%,
- 2 serki śmietankowe
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka (użyłam Delicat z Knora),
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Filety z
kurczaka umyć, osuszyć,
oczyścić z niepożądanych błonek, resztek kości itp.
Mięso pokroić w cienkie paseczki.
Do miski wlać olej,
wsypać łyżkę przyprawy do kurczaka
oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu.
Składniki wymieszać, wrzucić do nich kurczaka
i
dokładnie wmasować w niego marynatę.
Zamarynowany drób przykryć
folią
aluminiową lub spożywczą,
a
następnie odstawić go na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie mięso wrzucić do rozgrzanego garnka
wraz z pokrojoną w kostkę cebulą.
Całość smażyć ok. 10 minut
(od czasu do czasu mieszając).
Kiedy
kurczak będzie już wstępnie podsmażony,
a cebula zmięknie,
do potrawy dorzucić
warzywa na patelnię.
Gdy będą już całkowicie miękkie,
zalać je śmietanką.
Potrawę pozostawić na małym ogniu
(od czasu do czasu mieszając),
aby śmietana
odparowała (ok. 15 minut).
Następnie do sosu wrzucić serek, aby go zagęścić.
Potrawę przyprawić ziołami prowansalskimi,
solą i pieprzem
(ilość przypraw zależy od indywidualnego smaku).
Smacznego!
(ilość przypraw zależy od indywidualnego smaku).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz